Coaching

Coaching

Definitie coaching:

Coaching is een container begrip. Het is een aanduiding van een proces waarin op basis van mondelinge- of schriftelijke afspraken, begeleiding wordt gegeven. Het is een gestructureerd en en doelgericht proces wat op interactieve wijze, tussen coach en coachee plaatsvindt. Het coachingsproces gebeurt op 1-op- en in groepen.

Er zijn diverse hoofstromingen, waaronder loopbaancoaching, personalcoaching, lifecoaching, burnout coaching, gezinscoaching, NLP coach, spiritual coach, sportcoach, transformatie coach, executive coach, budget coach, business-coaching, relatiecoach de meest voorkomende zijn.

Beroepsverenigingen coaching:

Er zijn diverse beroepsverenigingen die proberen een bepaalde kwaliteit voor te staan. Dit heet ook wel de nieuwe verzuiling, een begrip wat ooit is onststaan voor de oorlog, waarbij katholieken, diverse protestanten hun eigen verenigingen, kerken, en televisieoproepen hadden opgericht. Het blijkt toch wel typisch Nederlands te zijn. De vraag is echter of de diversiteit aan instanties transparantie voor de klant bevorderd. Daar zijn de meningen over verdeeld. Je kunt bij de meeste coaches en/of counselers/therapeuten een gratis gesprek krijgen. De stappen zijn als volgt. Je zoekt op Google een aantal coaches bij jou in de buurt, je bekijkt hun website en maak een gratis afspraak. Op deze manier kun je selecteren wie voor jou op dat moment geschikt is.

Moch je toch willen weten welke instanties/instituties bezighouden met coaching:

Kijk dan naar de volgende namen:

AAMET
ABcC
ACC
Associate Certified Coach (ACC)
Beroepsvereniging VBAG
BIG registratie
Certified MBTI Coach
Certified Professional Co-active Coach (CPCC)
CMI
CTI
DISC Factor
EMCC
ICF
LIFO
NIP (Nederlands Instituut van psychologen)
NOBCO
Noloc
OOA
St!r
Vereniging Integrale Vitaliteitkunde

 Coaching wordt veel toegepast in het bedrijfsleven en bij overheidsintstellingen. Veel mensen willen niet eerst langs de huisarts om doorverwezen te worden naar een psycholoog. Psychologie wordt vaak verward met problemen. Veel mensen willen juist doelen stellen, op een hoger niveau komen. Kortom een beter leven hebben dan wat ze nu doen. Een lifecoach gaat wat breder dan een loopbaancoach, deze coaches houdens zich meer bezig met relatieproblematiek.
 
  • Ontwikkelen van zelfinzicht: komt ook bij counselling of counseling voor, tevens ook bij psychotherapie
  • Identiteit: een van de diepste lagen die je kan bereiken. Komt niet altijd voor.
  • Verkennen van eigen normen: heel belangrijk om deze vast te stellen
  • Verkennen van eigen waarden: worden ook wel de bouwstenen genoemd, waarbij je via je bouwstenen weer regie over je leven krijgt.
  • Werken aan zelfsturend vermogen: tussen inzicht en keuzes maken, wat ga je de komende tijd doen?
  • De gewenste verandering plannen en uitvoeren heeft met implementatie te maken, wat ga je maken?
  • Intervisie, welke ervaringen hebben andere deelnemers van bijvoorbeeld de groepscoaching of teamcoaching
  • persoonlijke groei: algemene kennis met betrekking tot inzicht, keuzes maken en implementatieprocessen.
  • groepscoaching: samengesteld team met weinig echte gemeenschappelijke kenmerken, dan het kenmerk wat bind op een specifiek onderwerp.
  • Begeleiden van veranderingen: gebeurt tijdens het coachingsproces voortdurend.
  • Coachen van teams : gebeurt in bedrijven vaak collega's van verschillende afdelingen die gecoacht worden.
  • Supervisie: collega's van een afdeling komen per afgesproken tijdseenheid terug bij de supervisor. Vaak een coach die de vorige coachbijeenkomsten gaat waarborgen. Wat is er mis gegaan? Wat kan beter?
 

Geschiedenis Coaching:

Het woord komt oorspronkelijk uit het engels, maar is al tientallen jaren ingeburgerd in Nederland. Aangezien coaching een breed begrip is, is de waarde van het woord in de loop van de in kracht afgenomen.

uit de 19e eeuw hadden de volgende studierichtingen invloed op coaching:
antropologie,  sociologie, psychologie, psychodynamiek en lingustiek.

Uit de 20e eeuw:
sport psychologie, organistiepsychologie, klinische psychologie, counseling psychologie,  ontwikkelingspsychologie, onderwijspsychologie en verder ook training, counseling, motivating, organisatie ontwikkeling, volwassenen educatie.

Uit de 21 eeuw:
Human Resources, coaching psychologie en positieve psychologie.
Reactie plaatsen