waarom de leiding dit niet zegt? 22 argumenten.
16 juli 2012 
3 min. leestijd

waarom de leiding dit niet zegt? 22 argumenten.

Een paar dagen in de week verrichtte ik werkzaamheden als  rapporteur/coach om mensen naar werk te begeleiden.
Ik verrichtte mijn werkzaamheden bij een grote gemeente. Zij gebruiken argumenten die bijna op alle bedrijf- en overheidsinstellingen van toepassing zijn.

Ik beschrijf bij de onderstaande 22 argumenten waarom bestuursorganisaties tegen innovatie en vernieuwing zijn, dan een gemiddeld individu ooit zou doen. Ook al is zou de bestuurder thuis een hele andere aanpak kiezen, omdat het dan zijn eigen centen en denkprocessen zijn.
Met “we”bedoel ik die groepen mensen die het vaak voor het zeggen hebben in een grote management of bestuurlijk organisatie. Veel argumenten worden bewust gebruikt. Ik ben ervan overtuigd, dat veel zaken op de automatische piloot gebeuren. Omgeving is vaak sterker dan individuele wilskracht. Het ons kent ons gevoel is namelijk sterker dan wat iemand werkelijk denkt. Argumenten zijn dus collectieve uitspraken die vaak onbewust naar boven drijven.

argumenten

Bron: Rechts  de argumentenfabriek

  22 argumenten tegen vernieuwing of innovatie.

  1. We zijn politiek gevoelig, dus wat de politiek vindt is voor ons altijd van belang. Daarmee hebben wij altijd een legaal excuus om zaken uit te stellen.
  2. We hebben nu eenmaal processen en procedures nodig om richting te geven aan ons beleid. Daarom moeten de procesanalisten blijven ten kosten van de uitvoerders.
  3. Besluitvorming gaat bij ons altijd in overleg, dus wachten we met zijn allen op het implementatieproces.
  4. Ons kent ons, waarom zouden we iemand anders gaan vertrouwen? Onbekend maakt onbemind. Maak liever gebruik van je netwerk. Dan gebruik maken van selectiegesprekken. ( kost trouwens op de korte termijn meer geld, dusss….)
  5. Herplaatsbare (ex zieken) moeten eerst een kans krijgen. Daarna de overplaatsbare, of met andere woorden de  mensen die altijd verschijnen en presteren volgen altijd daarna. Het is ons protocol.
  6. Vertrouwen kost tijd en dus geld, wantrouwen  levert op de korte termijn meer op.
  7. Braafheid wordt beloond, omdat brave vaak angstige mensen zijn die doen wat je zegt, dat is gewoon comfortabel.
  8. Controle op cijfers heeft altijd prioriteit ten opzichte van innovatie  en creativiteit. “Met cijfers komen, verwerf  ik autoriteit en daarmee  een zekere status”.
  9. Trek niet te veel een pak aan, maar kom ook niet met sandalen op het werk, ga er precies tussen in zitten en val nauwelijks uit de toon, “nicht auffallen”, waar hebben wij dit eerder gehoord? Alleen bij representatie doeleinden een pak zonder stropdas.
  10. Bezuinigen is goed, juist op feesten, partijen en innovatie budgetten, die kunnen namelijk gigantisch uit de hand  lopen. Een feest is geen investering, toch!

    Argumenten om de status quo in stand te houden. Kan jij het lijstje aanvullen?

  11. Communiceren met de buitenwereld, streng verboden, daar hebben we een communicatieteam voor. Veiligheid boven alles.  Individuen doen er gewoon niet toe. We lopen anders risico.
  12. De deur staat altijd open, behalve als daar natuurlijk gebruik van wordt gemaakt. Ga maar naar je directe leidinggevende, los het daar maar eerst op. Hopelijk komen wij, MT, daarmee goed weg.
  13. Geef geen verantwoordelijkheden aan de uitvoering…..het is een wespennest. Voor het weet kost het jou je baan.
  14. Een werknemer is een werknemer. Hij heeft heeft recht op één keer per jaar een beoordelingsgesprek dat meestal eenzijdig wordt opgelegd. Beschouw een werknemer niet als een ondernemer, het blijven marionetten houdt ze dus onder controle.
  15. Leidinggevende zijn anders, zorg dat leidinggevende elkaar opvolgen, beetje schuiven. Haal ze niet uit de uitvoering, ze zijn namelijk onervaren. Liever oude wijn in nieuwe zakken…zo weten waar we aan toe zijn.
  16. Geef ze elk jaar een uitje, maar het mag niet te veel kosten.
  17. Geef goede functioneren mensen een 7 in plaats van een 8. Een 8 is voor uitmuntende  brave mensen. Een 9 en 10 geef je gewoon niet, omdat die mensen bij ons niet bestaan. De mensen moeten niet langs hun schoenen gaan lopen.

    Gelijke monniken, gelijke kappen

  18. Voor  mensen die afwijken, daar bouw je een dossier van op.
  19. We houden over het algemeen van wat linkse gematigde politici, die houden van bestuurlijke organisaties. We houden daarmee gewoon alles in stand, dan heeft niemand er last van. De zwakkeren  moeten zeker niet onder de sterke leiden. ( ligt politiek namelijk zeer gevoelig).
  20. Huidige MT, middenkader, uitvoering  is  al jaren goed geregeld, waarom altijd platter. De wereld is al plat genoeg. Hiërarchie geeft namelijk structuur, dat hebben onze mensen namelijk nodig, dan weten zij en wij ook waar we aan toe zijn.
  21. Het nieuwe werken blijft voor ons leuke woorden. “Stel je nu voor dat het echt gaat gebeuren! Dan kunnen we niemand controleren en hebben wij met onze controlerende functies een probleem.”
  22. Alles voor synergie voordeel, dat schijnt namelijk goed te zijn. Al kost het onze daadkracht en snelle besluitvorming. Alles wat we niet kunnen beslissen, tillen we over de zomer heen. Lukt het met de Kerst dan tillen we het daar over heen!!

 

Herken jezelf in een of meer van bovenstaand 22 argumenten?
Of  juist niet? Reageer dan op dit artikel en schrijf een reactie of doe een like via Facebook en LinkedIn.

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Anja
Door

Anja

op 22 Jul 2012

Dag, Zag dit artikel. Moest wel lachten hoor! Heb nog wat aanvullingen voor je: Bestuursorganisaties geloven niet zoveel in opleidingen, althans ze willen er niet in investeren. Denk dat het geld kost, terwijl ik denk, op langer termijn gaat het echt wat meer opleveren, moet de opleiding wel aanluiten op het werk wat je doet. Ook de loopbaanmogelijkheden vertikaal zijn beperkt, maar daar scheef je ook al over. Het ons kent ons cultuurtje is bij ons ook wel bekend. Succes verder, Groetjes van Anja

Erik Jan
Door

Erik Jan

op 25 Jul 2012

Hoi Leo, Zag wat vooroordelen met betrekking tot je argumenten die ik trouwens wel herkenbaar vond. "We houden wel van wat linksere politici" In Rotterdam is het behoorlijk rechts hoor, maar de argumenten kloppen wel. Zie nog geen oplossingen, alleen kritische geluiden. Misschien een volgend artikel? Heb ik nog enige aanvullingen op jouw lijst, mmmm. Wat dacht je van alle plannen en ideeën die over de zomervakantie heen getild worden...ha ha ha. Leuk artikel, nu de oplossingen nog! Gr. Erik Jan de B.

Robbert Driessen
Door

Robbert Driessen

op 05 Sep 2012

Hi Leo, Tja, bestuursorganisaties hebben blijkbaar er een belang bij dat er niet zoveel gaat veranderen. Pap en nat houden noemen we dat. Toch baal ik ook van dat de overheid heel veel geld over de balk gooit, terwijl er wel op wc-papier en opleidingen voor het personeel beknibbeld wordt. Er wordt naar mijn mening klein gedacht, iets wat me steeds meer stoort. Ik heb nu een dienstverband van zo',n 15 jaar en voor het eerst merk ik dat een andere baan misschien wel beter voor me is. Moet ook wel lachen om je argumenten, feest van herkenning. Succes met je website. Groeten, Robbert Driessen.

Reactie plaatsen