Angst voor je leidinggevende, vijf tips.
25 februari 2014 
3 min. leestijd

Angst voor je leidinggevende, vijf tips.

Angst voor je leidinggevende is van alle tijden, maar in recessies komt het gewoon meer voor. Tijdens mijn dienstjaren bij de gemeente, is de recessie een mooie reden geweest om te dreigen met boventalligheid. Boventallig is een vorm van ontslag waarbij je tijdelijk nog even in dienst blijft.

Het doel van deze vorm is meestal om mensen meer bewust te laten worden dat ze er voor moeten gaan. Vaak op voorwaarden van de leidinggevenden.

autonomie is je eigen pad vindenDe autonomie van de werknemer wordt ingedamd door functies te standaardiseren.
Vaak gebeurt dat via het Lean proces, om op die manier kosten te reduceren en opbrengsten op termijn te vergroten. Ook in mijn coachpraktijk kom ik mensen tegen die verbaal sterk zijn en zelfverzekerd overkomen. Tot het moment dat hun leidinggevende voor ze gaat zitten.
Een rollenspel kan helpen om een beoordelingsgesprek goed voor te bereiden.
Omdat bij grote organisaties de belangen groot zijn, kan het zittend management persoonlijke voorkeuren laten meewegen om personeel te selecteren.

Bij economische nood vaak verkeerde keuzes

Hierin druist er iets tegen de economische wetten in. Juist in tijden van nood, is scherpe werving en selectiebeleid meer noodzakelijk dan iemands eigen netwerk aanspreken. Een team met een gevarieerd personeelsbestand levert meer rendement op dan personeel die iets te vaak op de leidinggevende lijkt( zelf gekloonde personeelsleden). Vanwege deze willekeur aan ontslag of de boventalligheid status via een reorganisatie, ontstaat er angst voor uitsluiting.

Angst voor je leidinggevende kent twee angsten:

In uitsluiting herbergt twee oerangsten, de angst voor afwijzing en de angst voor controleverlies. De angst voor je leidinggevende wordt door de recessie meer voelbaar gemaakt dan ooit in de hoog conjunctuur dagen.angst voor je leidinggevende De vraag is natuurlijk, wie hier nu mee opschiet?

De leidinggevende, lijkt me, heeft meer macht en zeggenschap en kan zijn ideeën doordrukken. Door tegenspraak is het risico groter om eruit te vliegen. En als je er al eenmaal uitvliegt, resteert het bekende zwarte gat, waarin je maar moet zien of je nog een baan vindt.  Ik zeg kan…aangezien het kan helpen om soms krachtig je stem te laten gelden, al is het maar voor je eigen zelfrespect.

Meer autonomie

Hoe zou jij je kunnen wapenen om je eigen autonomie niet te grabbel te gooien? Wat kun je doen?  Ondanks de eisen van je leidinggevende je werk op een leuke en plezierige manier kunnen doen? Er bestaat geen eenduidig antwoord hierop.

Zelf heb ik een aantal dingen naar mijn hand weten te zetten, niet altijd was mijn leidinggevende het met me eens. Dat hoeft ook niet altijd. Ook leidinggevenden hebben angst dat ondergeschikten de draak met ze steken of hun intentie domweg afkeuren. Je leidinggevende overtuigen of met je mee laten denken zijn vaardigheden die jij kunt leren. Coaching door je collega of vrienden zou een stap kunnen zijn om je leidinggevende, met minder angst, tegemoet te treden.

Vijf tips tegen angst voor je leidinggevende

  1. Probeer altijd in gesprek te zijn met je leidinggevende, ook al kan hij jou eenzijdig beoordelen. Een goed gesprek doet wonderen. Belangrijk is wel dat je het gesprek persoonlijk maakt, zonder emotioneel te worden.
  2. Wees geïnteresseerd in zijn rol en persoonlijk leven. Wees daar wel oprecht in. Probeer een voorstelling te  maken hoe het voor hem of haar zou zijn. Begrip tonen doet veel en bevordert het goede gesprek. Wees je ervan bewust dat niet alleen de inhoud en de procedures van het gesprek belangrijk zijn. Veel belangrijker de werkelijke relatie. Het is net een ijsberg. Onder water gebeurt er veel meer dan wat er boven zichtbaar is. Benoem wat je voelt en hou het bij je zelf. Vaak zal je leidinggevende wat meer van zichzelf prijs geven, wat het goede gesprek weer richting geeft.

Wees goed voorbereid op het gesprek

  1. Wees goed voorbereid op je gesprek. Als jij bijvoorbeeld een opleiding wil gaan volgen, zoek die opleiding dan ook uit en schrijf een gemotiveerd verhaal met goede argumenten. Stel een geaccrediteerde opleiding voor ( een opleiding uit een centraal registreerde kwaliteitsregister ).
    Leidinggevenden moeten ook weer met hun leidinggevenden om de tafel. Met “vage”  opleidingen scoren ze niet. Nogmaals, je leidinggevende is op zijn beurt ook soms bang voor zijn leidinggevende. Angst voor je leidinggevende kan dus overal plaatsvinden.ijsberg
  2. Maak afspraken concreet, ga het gesprek nog eens samenvatten. Wees op je hoede als je moet tekenen. Lees het allemaal nog eens rustig door. Kom er nog eens op terug. Je laat zien dat je een professionele houding hebt en dat er bij jou niet valt te spotten. Eigenwaarde geeft macht.
  3. Oefen je gesprek met je collega of huisgenoot. Hij moet dan vooral letten op je non verbale houding. Je non verbale houding is grotendeels bepalend hoe jij in het gesprek zit. Angst voor je leidinggevende is te zien aan je lichaam en stem.

Heb je nog vragen met betrekking tot angst voor je leidinggevende. Laat het dan weten via het reactieformulier of Facebook of bel even met 06-42549202

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Paul
Door

Paul

op 14 May 2014

Beste Leo, Zelf heb ik ongelooflijke problemen met mijn baas die weinig mededeelzaam is. Ik geloof dat ik maar 1 keer echt een gesprek heb gehad over de werkzaamheden. Zelf ben ik niet tevreden over mijn werk, maar ik durf er niet over te beginnen, omdat ik weet dat er nog wel drie andere zijn die mijn baan kunnen nemen. Weet jij een oplossing? Jij praat er anders best wel makkelijk over.

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 20 May 2014

Hoi Paul, Dank voor je reactie. Mijn excuses voor deze late reactie. Je kunt alvast beginnen om te inventariseren of er meer collega's hetzelfde ervaren. Mocht dat zo zijn, dan kunnen jullie in een gezamenlijk overleg voorstellen om de relatie met de leidinggevende te verbeteren. Mocht dat niet zo zijn en je staat er alleen voor. Maak dan zelf een afspraak. Vermijd de mail en maak gewoon contact in zijn of haar kamer of op de gang. Stel twee data voor en zeg dat je iets wil voorstellen wat even tijd nodig heeft. Hij of zij kan gewoon niet weigeren. Zelf initiatief nemen is gewoon een krachtig instrument. Mocht je een afspraak hebben gemaakt, bereid het gesprek dan goed voor. Haal alle emoties die het gesprek om zeep kunnen helpen uit het gesprek. Dus vooraf alles even goed doornemen. Waar ben ik boos over? Wat vind ik moeilijk om over te beginnen? Oefen met je huisgenoot, partner of intieme collega. Grote kans dat je meer voor elkaar krijgt, zonder emotioneel te zijn. Succes met je voorbereidingen en hoor graag hoe het is afgelopen.

an
Door

an

op 08 Jan 2015

Ik heb over een week een gesprek met mijn baas om zaakvoerder te worden, ik ben nu al heel zenuwachtig, ik moet mij sterk opstellen voor dat gesprek en ik kan een ja of een nee krijgen. Hoe moet ik dit aanpakken zodat het gesprek toch heel goed gaat?

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 08 Jan 2015

Beste An, Als het goed is kent jouw baas of leidinggevende jouw vaardigheden. Dus je sterk opstellen, als een soort rol die je speelt zou ik niet doen, het maakt je zwakker. Hoe hij of zij denkt over jou is niet relevant. Het gaat erom dat jij innerlijk overtuigd bent dat jij zaakvoerder kan worden. Heb je daar bewijzen voor. Wat heb je goed gedaan afgelopen twee jaar ( competenties)? Kun je dat heel concreet in een STAR uitleggen? Zie ook de star methode bij aanbevolen artikelen, rechts onder. Juist vooraf zo concreet mogelijk voorbeelden bedenken waarom jij voor de functie geschikt bent, is voor jou nu relevant om van je gespannenheid af te komen. Voorbreiding, voorbereiding en dan....In het gesprek moet je alles weer vergeten. Zorg dat je vrij bent in je geest, tijdens het gesprek. Die vrijheid heb je nodig om goede aansluiting te vinden met je baas. Denk aan de relatie, denk niet te veel na over de inhoud van het gesprek. Als je goed contact maakt dat je baas ook op zijn gemak is, heb je meer succes om het gesprek tot een goed einde te brengen. Succes bij je gesprek.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 12 Nov 2019

Nu ik een nieuwe leidinggevende heb, is de sfeer in ons team erg veranderd. Ik merk dat veel collega's het lastig vinden en zelfs bang zijn om fouten te maken. Goed idee om een gesprek aan te gaan om verwachtingen van beide kanten uit te spreken. Ga er meteen achteraan!

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 12 Nov 2019

Heel goed van je, maar eerst nadenken wat je wil gaan zeggen. Schrijf het op voor jezelf, zo voorkom je impulsieve reacties van jezelf Succes Vincent.

Reactie plaatsen