Assertiviteit, een kunstje?

Een cliënt vertelde laatst dat zij op een assertiviteitscursus gaat om wat mondiger door het leven te gaan. Ik vroeg haar wat haar dan zo bewoog om daar heen te gaan?

Klant

“Van mijn leidinggevende moet ik mijn assertiviteit verbeteren om wat meer in mijn kracht te komen. Ik aarzel zo en kom besluiteloos over. Ik weet vaak niet wat ik moet zeggen op het juiste moment.”

Coach

“Wat is dan nodig om je die zekerheid wel te geven? Waarom moet jij dan iets zeggen? Wat maakt jou zo machteloos om woorden te geven aan je gevoel?” vroeg ik haar.

Klant: Er kwam een glimlach op haar lippen en wat aarzelende woordjes:  “Ik weet het niet, zit blijkbaar diep in mij.“

Coach:”Denk  je dat je door zo’n cursus assertiviteit wat er aan te hebben?”vroeg ik.

Klant“ Ik weet het niet maar kan natuurlijk altijd proberen”.

Coach:”Natuurlijk!”,  zei ik. “Altijd goed dat je werkgever je steunt maar ik vraag me wel af of je iets aan een dergelijk cursus hebt. Zit er ook een gevolg aan die cursus?”

Klant:”Nee die cursus is één dag en daar mee moet je het mee doen”.“Ik zal dan wel in mijn huidige werk moeten oefenen”, zei ze.

Coach: “In een dag een kunstje leren, gaat je waarschijnlijk best wel lukken, maar werkt het dan ook voor jou in zo’n vergadering op je werk? Hoe zou het voor jou zijn om hier wat langer over te doen? Om elke week naar een groep te gaan en te oefenen?”

“Hoe vaak gebeurt het jou dat je de eerste woorden tijdens de vergadering uitstelt?”

Vaak is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je woorden geeft aan een situatie. Heel vaak, als ik een kwartier niks zeg en de rest van de mensen van de vergadering wel, dan is de kans redelijk groot dat ik  helemaal niks meer zeg. Wat is dat dan?  Vaak hebben de mensen geen idee.

Coach: “Stel dat je in de omgeving zit en iedereen weet dat je hier mee zit, zal het dan makkelijker gaan?”

Klant: “Ja,” zei ze, ” maar die omgeving is er niet.”

Coach “Zal je dat wel op een cursus van 1 of 2 dagen vinden?”

Klant: “Als het geforceerd wordt dan zal ik het echt niet doen, of juist wel op die cursus, maar daarna he” Dan is er weer die realiteit.”

Coach: “Maar stel nou dat je een jaar de tijd hebt en dat je er weken hebt tussen zitten dat helemaal niet gaan, maar dat het wel geaccepteerd wordt?”

Klant: ” Ja, dat zal een ideale situatie zijn, maar alles moet maar snel opgelost worden.”

Assertiviteit is bewustwording

Wat is eigenlijk assertiviteit?

Deze situatie komt heel veel voor. Zelf heb ik enige jaren ook last gehad van ingehouden emoties die ik niet kon uiten of juist door woede aanvallen naar buiten kwamen. Het heeft te maken hoe je bewust ben van je emoties op dat moment.

Door woorden aan die situatie te geven, kun je oefenen hoe je op dat moment wenst uit te drukken.Heel veel mensen denken dat het een foefje of kunstje is, maar dat werkt voor de langer termijn niet.

Het is de manier waarop je in het leven staat hoe je de woorden kiest. Het zijn vaak kleine dingen die je verandert of waar je bewuster van wordt, waar je op langer termijn de vruchten van gaat plukken.

Leo van Veenendaal

Wil je reageren? Dat kan natuurlijk altijd.