Kernkwadrant van Ofman, helderheid over je competenties
07 maart 2011 
2 min. leestijd

Kernkwadrant van Ofman, helderheid over je competenties

Kernkwadrant van Ofman is net als de logische niveaus een coachingmethode. Logische niveaus gaan over alle lagen die het bewustzijn bevat, waarmee je als coach rekening houdt.

Een ander veel voorkomende methode om meer helderheid te krijgen met betrekking tot je competenties is het kernkwadrant van Ofman. Ofman is als organisatieontwikkelaar actief met het begeleiden van organisatie in hun ontwikkeling proces.

De methode wordt ook veel toegepast  bij competentieontwikkeling; persoonlijk ontwikkelplan en is een heel belangrijk instrument voor een coachingtraject.Het kernkwadrant is een model om te onderzoeken hoe je eigen kwaliteiten kan onderzoeken. Deze methode wordt vaak in trainingen in het bedrijfsleven gebruikt.

Het model is als volgt opgebouwd:

Het kernkwadrant bestaat uit een diagram.

Je kunt de diagram vanuit elke plek lezen. Soms is het zelfs makkelijk om vanuit je valkuil of allergie te beginnen om vervolgens achter je kernkwaliteit te komen.Kernkwaliteit en uitdaging zijn positief en de valkuil en je allergie worden negatief uitgelegd.Al deze kwaliteiten zijn veranderlijk, ze zijn te leren of af te leren.

Kernkwadrant van Ofman is een coachmethode.

Kernkwadrant van Ofman is een coachmethode, waarbij je concreet kan aangeven waar je moeilijkheden mee hebt. Ik gebruik deze methode veel voor het voorbereiden van sollicitatiegesprekken.Veel voorkomende vragen zijn:

Wat zijn je drie slechte eigenschappen?  Wat zijn je drie beste eigenschappen? Komen nog steeds heel veel voor in standaard sollicitatiegesprekken. Met deze methode kun je je negatieve eigenschappen ombuigen naar positieve woorden. Het is een handigheid voor een sollicitatiegesprek.

Voor de wat langere termijn is de kernkwadrant geschikt om dieper in te gaan om wat jou  nog steeds belemmerd. Welke eigenschappen hinderen jou nou om die ene stap te maken naar een ander leven? Wat heb jij nodig om veranderingen door te maken? Wat zeggen anderen over mijn valkuilen, irritaties, uitdagingen? Ook in de loop van je leven kun je te maken krijgen met veranderde overtuigingen: Wie heeft mijn belet om….zorgvuldig te zijn? Is daadkracht nu een eigenschap die niet bij me past, omdat ik altijd zo lui gevonden was of juist nu wel? Wat zeggen mensen over hoe ik overkom op anderen? Zelf denk ik er heel anders over. Hoe ga ik daar nu weer mee om?

Hoe om te gaan met het kernkwadrant?

kernkwadrant van Ofman

Je ziet dat het kernkwadrantsysteem in veel lagen bruikbaar is, zowel op het niveau van concreet gedrag als op het niveau van je overtuigingen.Een concreet voorbeeld van zo’n kernkwaliteit is: “daadkracht”. Je ziet dat  een te veel aan daadkracht kan leiden tot drammerigheid en een te weinig aan passiviteit. Stel nu dat jij daadkracht als kwaliteit hebt en dat je collega die naast je zit, een mentaliteit heeft van een C-player: een mens met één doel, de boel de boel laten, het werk rommelig achter laten en als het even kan gaan klagen waarom hij het zo moeilijk heeft. Wat zou voor jou de irritatie zijn?

Antwoord: zijn of haar passiviteit.

Je zou jezelf kunnen afvragen hoe zou ik met deze persoon om moeten gaan ( zonder te oordelen)? Wat zijn de voordelen van een C-player om op deze manier zijn werk doen? Wat is de oorzaak van zijn gedrag? Hoe zou het voor hem of haar zijn zo door het leven te moeten? Waarin zou ik eventueel hem of haar kunnen ondersteunen? En ga zo maar door!

Met andere woorden hoe zou het voor jou zijn om wat meer geduldig te worden en om te gaan met passieve mensen? Zou dat niet een uitdaging van je kunnen worden? Hoe zou het voor je zijn om met geduld deze persoon toch te confronteren met zijn resultaten? Mocht je opmerkingen hebben of het er totaal niet mee zijn, laat dan een reactie achter.

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Eva
Door

Eva

op 07 Mar 2011

Beste Leo, Ook ik heb een leerpunt. Ik zou in werksituaties wel wat assertiever willen zijn en wat vaker mijn mond willen opendoen in vergaderingen. Heb je tips voor mij? Eva

Erwin suiker
Door

Erwin suiker

op 08 Feb 2012

He Leo, Ik zit met allemaal C-players op de afdeling. Wat kan ik er tegen doen, inderdaad solliciteren? Maar wat ik ook doe,ik vind geen baan die mij verder kan helpen. Weet jij nog een methode die in mijn huidige baan kan helpen te overleven? Gr. Erwin

Reactie plaatsen