RET, het vijf G model en de kunst van het uitstellen.

RET is de afkorting van rationeel emotieve therapie. In de moderne psychologie wordt veel aandacht besteed aan de cognitieve psychologie  Het woord cognitief heeft te maken met denkprocessen in je hersenen. Meest bekend is nog wel het model van Albert Ellis, de RET methode.

Het model geeft weer dat mensen eerst gedachten hebben en daarna pas een gevoel plaatsen bij een gebeurtenis. Veel mensen denken niet dat ze denken, maar denken dat er altijd een gevoel aan de gedachten voorafgaat. Alsof beide kwaliteiten haast tegelijkertijd plaatsvinden.

Eigenlijk zijn er 5 stadia waarin iemand zich kan begeven na een gebeurtenis:

Gebeurtenis-gedachte-gevoel-gedrag-gevolgen.

Deze bovenstaande situaties wordt het vijf G model genoemd, een onderdeel van RET.

Vijf G Model, onderdeel van RET.

Mijn voorbeeld van een paar jaar geleden met betrekking tot een presentatie. Wie herkent zich hierin?

Gebeurtenis: Ik moet een presentatie over drie weken houden.

Gedachte: Ik kan helemaal niet presenteren

Gevoel: Als ik aan de presentatie denk krijg ik klampende zweethanden en pijn in mijn buik.

Gedrag:  Ik kies voor de oplossing. Ik ga me niet echt goed voorbereiden. Doe alsof het me niks doet

Gevolgen: Mijn presentatie loopt weer in de soep. Zie je nu wel, ik kan helemaal niet presenteren.

Bovenstaand verhaal over RET lijkt een logische verklaring. Uit elke stadia komt een ander stap logische wijs uit voort.

Wat gebeurt er in de tussentijd, tussen de stadia door? In hoeverre kun je een gevoelsreflectie uitstellen? Daar gaat het om. Kan ik mijn gevoel over de gedachte uitstellen tot……een tijdstip later. Aangezien je door uitstel misschien kans maakt om een andere gevoel te  projecteren wat beter past tot de uiteindelijke gevolgen op langer termijn?

Nu geef ik presentatiecoaching aan mensen die voor een eerste keer een presentatie doen en voor de geoefende spreker. Geoefende sprekers komen namelijk vaak in de knoop met de oplossing ( gedrag, zie boven).

Kan ik mijn gevoel kiezen?

Wat betekent deze kennis van RET nu voor jou? Aangezien veel mensen niet getraind zijn om gedrag uit te stellen, laten wij ons verleiden tot gemakzucht. Het voordeel van uitstel van een reactie op gedrag is dat de situatie waarin je begeeft niet veranderd, maar de reactie op het verhaal wat zich in de situatie begeeft veranderd.

  • Vroeger leerde je tot 10 tellen, om vervolgens nog die beuk te geven , maar de intentie van je vader of moeder was dat je gedrag ging uitstellen met de kans dat je felle reactie uitbleef.
  • Ook tijdens sollicitatiegesprekken kun je veel narigheid voorkomen door minder te zeggen en vaker non verbaal je enthousiasme te laten zien. Zo loop je niet het risico dat je een soort wrijving krijgt met je opponent. Woorden kunnen net te veel zijn voor een gesprek waar het streven naar zekerheid voorop ligt. ( dat is trouwens mij nog laatst overkomen)
  • Tijdens je relatie kun je in discussies verzeild raken waar je automatisch bij een bepaald thema je reactie al weet. Uitstel van een automatische reactie leidt vaak tot een ander reactie. Voor je partner ook weer eens verrassend!!
  • Je komt moe thuis op de bank en voor je het weet, heb je de afstandsbediening weer in je handen. Door elke keer af te vragen bij een gewoonte, wat kan ik anders doen wat ik nu doe? Zul je het huidige gedrag wat beter waarnemen en het gevolg daarvan is dat er je gedrag na een tijd geobserveerd te hebben veranderen.

Geef nog eventueel andere tips  om bovenstaande rijtje aan te vullen.

Vond je het artikel leuk, een reactie is altijd welkom! Mocht je vinden dat presentatiecoaching iets voor jou kan betekenen? Schrijf je dan in op het onderstaande formulier, onder de reacties, voor een vrijblijvend gesprek.