Roos van leary communicatie- of manipulatiemodel? Met video.
02 mei 2013 
2 min. leestijd

Roos van leary communicatie- of manipulatiemodel? Met video.

De Roos van Leary is een communicatie model wat de invloed van jou in kaart brengt op het gedrag van een ander en andersom. Het verklaart bijvoorbeeld waarom jij door het gedrag van een ander een andere rol kiest. Bij een ander persoon had je een andere rol gekozen.
De Roos van Leary is dus een model wat je kunt gebruiken om op een bewuste manier te communiceren. Het model daagt jou uit om te kiezen hoe jij wilt reageren op het communicatiemodel van de ander.

Voorbeeld 1 Roos van Leary

Roos van Leary is te vergelijken met een momentopname. Het beste om de Roos van Leary te verduidelijken is een goed voorbeeld: Stel dat je werkgever een functioneringsgesprek hebt met je. De casus is dat je de laatste tijd veel afwezig bent geweest, door diverse oorzaken. Je leidinggevende wil meer informatie van je. Jij vindt het een privé zaak. Bovendien vindt jij dat je werk al naar behoren doet. De leidinggevende hoeft dus niks te weten wat jou betreft.Roos van Leary invloedstijl

Wat kan jij nu doen?  Please jij de leider ( zie de bovenste helft van de cirkel hiernaast)? Door een tikkeltje ondergeschikt op te stellen. Om vervolgens mee te laveren met je baas zodat hij niet alles te zien krijgt van je? ( zie onderste helft)

Of stel je je wat meer dominant op? Door bijvoorbeeld te zeggen: “luister eens. Ik doe mijn werk goed, zo af en toe heb ik problemen thuis. Zolang mijn werk er niet onder lijdt gaat het jou gewoon niets aan.” Waarmee jij erop speculeert dat jouw leidinggevende een andere rol verkiest, dan zijn gebruikelijke.

Belangrijk is dat je over het algemeen wel weet hoe de hazen bij je leidinggevende lopen. Vandaar uit kun jij je strategie bepalen.

Voorbeeld 2 Roos van Leary

Zelf ben ik niet de allerhandigste in huis. Als ik aan een vriend vraag: “Kun je even langskomen want je bent zo handig?”, heb ik grote kans dat hij niet op mijn verzoek ingaat.
Als ik zeg: “ik ben met mijn lamp bezig, maar ik krijg soms het gevoel dat ik niet aan de juiste draden zitten te peuteren”, wordt die vriend misschien nieuwsgierig en heb ik kans dat hij uit zichzelf langs komt.

Onderstaand filmpje is van Kooten en de Bie.
Een komisch duo die vanaf de jaren zestig tot ver in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Zij spelen een moeder en haar zoon. Moeder is dominant, beter gezegd betuttelend. Haar zoon vermijdt direct conflicten met zijn moeder.
In plaats van het conflict aan te gaan, zegt hij achter de rug van zijn moeder wat hij werkelijk in zijn leven wenst.

“Ik wil een lekkere vriendin die  met mij rollend en bollend door de sneeuw gaat. Maar Ik heb geen vriendin. Daar word ik voor behandeld.”
Zeer komische klassieker wat mij betreft, filmpje duurt een paar minuten.

Roos van Leary wanneer toepassen:

Roos van Leary is een pragmatisch model die je bij elke communicatievorm kan toepassen.
Probeer dus veel te experimenteren, maar gebruik het systeem nooit bij intieme en persoonlijke gesprekken.

Zodra jij bewust bent van de rol die je speelt is het model goed hanteerbaar. Mocht je nog suggesties hebben, laat het dan in het onderstaande reactieveld weten.

Of maak een afspraak voor een vrijblijvende intake.

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Luc
Door

Luc

op 09 May 2013

hoi Leo, Mis in dit artikel de persoonlijke noot. Je biedt wel een goed overzicht mbt de Roos van Leary. Een methode die gelijk werkt is mijn ervaring.

Reactie plaatsen