Solliciteren: acht methoden

Nog veel te vaak zie ik mensen solliciteren op de meest gebruikelijke traditionele manier.
Namelijk: het gezicht richting de linker zijde van de krant om het toeval een handje te helpen.

Om die ene droom te bemachtigen. Deze lukraak methode is de domste manier om een baan te bemachtigen, aangezien het kostbaar ( kost je een aantal kranten) en tijdrovend, aangezien de advertenties niet op doelgroep en functie zijn gesorteerd.

Solliciteren, acht tips:

TIP 1 : ga nooit meer solliciteren via de krant of vacaturenbank, tenzij je aan de top van je werkgebied zit.

Veel mensen zweren ook bij Internetdiensten, zoals Monsterboard, Jobtracks en andere diensten. Deze methode is ten opzichte van de krant scannen veel effectiever, maar nog steeds heb je met veel concurrentie te maken, iedereen kijkt er namelijk naar met een grote kans dat de beste sollicitant met de beste kwalificaties er met de vacature er vandoor gaat.

TIP 2: wel leuk al die online diensten, maar maak gebruik van www.jobservant.nl om gerichter te solliciteren.

Deze link is handig om alle vacatures te zoeken binnen vele online vacaturebanken. Jij geeft een aantal favorieten vacaturebanken op en je onvangt per dag of per week de beste vacatures die voor jou van toepassing zijn, zeer effectief natuurlijk!

Steeds meer zie ik ook nieuwere vormen van solliciteren die wel betekenis kunnen bieden, namelijk de sociale media, zoals: twitter, linkedin, facebook, et cetera. Op twitter kan je met hachtag (#)zoeken naar trefwoorden die jouw ( droom) baan veel sneller kunnen zoeken, tevens zijn het bedrijven die de vooruitgang niet schuwen, aangezien zij de kracht zien van sociale media, terwijl tradionele bedrijven deze nieuwe media manieren nog moeten uitvinden.

Tip 3: gebruik veelvuldig Twitter om je “droombaan”op te sporen, gebruik # en favoriete kernwoord voor je droombaan: dus bijvoorbeeld #verkoper, #Amsterdam, #ICT. Deze opdracht stop je in een Twitter zoekopdracht

Tip 4: vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat je arbeidsritme blijft houden, je netwerk gaat uitbreiden en nieuwe vaardigheden gaat leren.

Tip 5: ga een website ( laten) maken en ga bloggen.

Steeds meer verwachten werkgevers dat je er wat naast doet. Aan een website/ weblog valt vaak af te lezen of je discipline hebt, dat je positief in het leven staat en natuurlijk hoe je motivatie over het onderwerp is. Ook voor jezelf wordt het duidelijk wat je precies wilt in het leven.

Tip 6: ga via marktplaats naar vacatures zoeken, selecteer op postcode en zoek die baan. Vaak staan er hele aparte aanbiedingen in van speciale banen gratis geplaatst door klein werkgevers. Reageer gewoon, je weet maar nooit.

Tip 7: ga eerst netwerken dan pas solliciteren

Via vrienden en kennissen komen de meeste mensen, zo’n 80%, aan een baan. Eigenlijk is dit tip nummer één, maar ook ik kwam hier nu pas op. Vaak moet je even over een schroom heen om aan bekende mensen te vragen dat je werk zoekt. Vraag gewoon of je keer langs mag komen. Niet geschoten is altijd mis!

Tip 8: heb je weinig scholing genoten en je wilt opvallen omdat jij in de praktijk uitstekend uit de voeten kan, dan kan je het beste langs de bedrijven gaan, zoals de horeca en de detailhandel.

De bonustip is: bel altijd na als je schriftelijk gesolliciteerd hebt. Zelf ben ik ooit schriftelijk afgewezen. Toen ik een week later belde, bleek een suffe assistent personeelszaken mijn brief bij de verkeerde stapel gelegd te hebben. Via de telefoon heb ik alsnog de baan gekregen, zonder verkooppraatjes. Het is mij overkomen, maar vele anderen ook.

Nabellen moet een gewoonte worden!!!

Mocht je de lijst aan willen vullen, plaats dan hieronder een reactie, zodat meer mensen er wat aan hebben.

Succes met solliciteren.