Solliciteren of acquisitie tien gouden regels

Solliciteren en acquisitie zijn twee begrippen die ik vaak in mijn coachpraktijk bespreek. Veel van mijn klanten zoeken ander werk of doen aan acquisitie.  Maar doen veel te weinig om echt het verschil te maken.

Solliciteren of acquisitie is een vak en daar moet je veel tijd in steken. Het het is gewoon een baan. Aan acquisitie doen is haast hetzelfde als solliciteren maar dan voor je eigen zaak of freelance opdracht. Voor veel mensen moet die knop dus radicaal om. Vandaag ga ik het hebben over 10 gouden regels voor solliciteren en acquisitie.

1. Lichaamstaal tijdens solliciteren of acquisitie

Wees je tijdens het sollicitatiegesprek steeds bewust van jouw lichaamstaal. En ook van die van je gesprekspartner(s). Ten eerste is je kleding erg belangrijk. Zorg er voor dat je er verzorgd uitziet, maar overdrijf niet. Het is belangrijker dat jij je comfortabel voelt in je eigen kleding. In plaats van je nieuwe, knellende kleding draagt die je overduidelijk voor deze gelegenheid hebt gekocht.

Zorg er voor dat je kleding draagt die past bij de cultuur van de organisatie waar je solliciteert. Maak dus vooraf een inschatting en doe zo nodig onderzoek. Ga niet in driedelig grijs als je vorkheftruckchauffeur wilt worden.

Neem tijdens het gesprek een actieve, geïnteresseerde en positieve lichaamshouding aan. Geef een stevige hand bij binnenkomst en bij vertrek. Zit rechtop, liever iets naar voren gebogen dan naar achteren. Hang niet onderuit en vermijd een gesloten houding, door je armen over elkaar geslagen te houden.

Houd ook steeds de lichaamshouding van je gesprekspartners in de gaten. Laten ze interesse zien, of juist het tegendeel? Kun jij met jouw actieve houding hun houding beïnvloeden? (antwoord: jazeker wel!)

2. Gebruik harde argumenten

Dat geldt zowel voor je brief en cv, als voor je gesprek. Gebruik zo veel mogelijk harde feiten en argumenten tijdens het solliciteren die jouw geschiktheid voor de functie aantonen. Als je spreekt over je opleidingen, cursussen en werkervaring, leg dan altijd een relatie naar de vacature. Vertaal deze dus naar de sector of het bedrijf waar je komt solliciteren.

Daarnaast maak je een overtuigende en goed voorbereide indruk als je harde feiten en cijfers weet te noemen. Zowel uit je werkervaring als uit de sector en het bedrijf waar je solliciteert. Zeg dus bijvoorbeeld niet: ik heb veel succes gehad met die marketingactie. Maar zeg: die marketingactie leverde toen binnen X tijd Y nieuwe klanten op.  Waardoor de omzet dat jaar met Z% steeg.

  3. Houd oogcontact

Bouw tijdens het gesprek een goed oogcontact op met je gesprekspartner of gesprekspartners. Als je hun blik steeds maar ontwijkt, dan maakt dat een slechte en onzekere indruk. Kijk ze dus regelmatig in de ogen. Maak direct contact. Zo overtuig je mensen en win je ze voor je!

Let op dat je niet gaat staren, maar kijk je gesprekspartner wel regelmatig in de ogen. Bijvoorbeeld bij binnenkomst en vertrek, als je hem/haar een hand geeft. Echter ook tijdens het gesprek, als jij wat vertelt. Zijn er meer dan een gesprekspartners, zorg er dan voor dat je iedereen aandacht geeft en aankijkt. Denk niet: ach, die is minder belangrijk, die hoef ik geen aandacht te geven. Want dan kun je achteraf voor vervelende verrassingen komen te staan…

4. Gebruik vaktaal

Het helpt als je in de brief of tijdens het gesprek terloops enkele vaktermen gebruikt die verwijzen naar de vacature. Dat maakt duidelijk dat jij weet waarover je praat. Je moet dezelfde taal spreken als het bedrijf.

Wees wel voorzichtig, overdrijf zeker niet en voorkom koste wat kost het gebruik van de verkeerde termen. Want dan keert deze tip zich direct tegen jou. Gebruik dus alleen een vakterm als je echt weet wat dat betekent en op een passend moment in het gesprek.

5. Volg bedrijven en organisaties

Solliciteren is een baan. Je bent een groot deel van de dag bezig bent met het jagen op vacatures op de arbeidsmarkt. Een van de dingen die werken, is dat je bedrijven en organisaties die reorganiseren in de gaten houdt. Dit betekent dat je de personeelsafdeling belt om te vragen of er misschien nog geschikte vacatures aan zitten te komen. Dit heeft natuurlijk geen zin als er massaontslagen plaatsvinden. Wel als er veranderingen zijn die mogelijk nieuwe vacatures en functies gaan opleveren.

6. Besteed tenminste 20 uur per week aan solliciteren

Nogmaals: solliciteren is een baan. Misschien niet fulltime (alhoewel…), maar toch zeker wel parttime. Als je natuurlijk snel succes wil boeken. Dit geeft je, naast een voorsprong op ‘collega-werkzoekzoekenden’ die het wat rustiger aan doen, ook structuur en regelmaat. Je moet zorgen dat je het contact met de werkende maatschappij niet verliest. Het is in alle opzichten beter en gezonder om actief en in beweging te blijven, letterlijk en figuurlijk!

7. Roddel niet, klaag niet

Het kan je hoog zitten hoe jij  door je vorige werkgever of anderen behandeld bent. Laat daarover niets merken aan degene bij wie je solliciteert. Hang nooit de vuile was buiten, want dit keert zich vroeger of later tegen je. Als je niet positief kunt zijn over ex-collega’s of ex-werkgevers, wees dan feitelijk of zeg niets.

Als je kwaad spreekt en klaagt, maakt dat een slechte indruk. Het is als een boemerang in je gezicht. Dit geldt ook voor eventuele privé-problemen, zoals ‘mijn hond is ziek’ of ‘ik lig in scheiding’. Behalve als die informatie echt van belang is voor de vacature en/of als men er rechtstreeks naar vraagt.

8. Gebruik je netwerk

Vertel tegen iedereen die je kent en tegenkomt dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Denk niet dat buren of familieleden je niet verder kunnen helpen, want dat blijken ze juist wel te kunnen! Door het tegen anderen te vertellen, die het weer aan anderen kunnen vertellen. Je zult er versteld van staan hoe dit je kan helpen. Vaak vanuit de meest onverwachte hoeken en op de meest onverwachte momenten.

Gebruik daarnaast je professionele netwerk, onderhoud het en breid het uit. In de ‘echte’ wereld maar ook bijvoorbeeld via Linkedin of Twitter. Als je geen netwerk hebt. Dan is het de hoogste tijd om er eentje te gaan maken!  Dat is gemakkelijk en gaat sneller dan je denkt.

9. Wees fit en kom op tijd

Is het je gelukt om op sollicitatiegesprek te gaan? Zorg dan dat je op tijd komt voor je afspraak, wat er ook gebeurt. Houd rekening met files en/of vertragingen in het openbaar vervoer. Te laat komen is echt dodelijk. Beter een uur te vroeg dan 5 minuten te laat.

Zorg daarnaast dat je gezond en fit bent. Je laat zien dat je helder van geest bent door goed te formuleren en je intonatie kracht bij te zetten. Ga de avond voor het gesprek op tijd naar bed. Sport en beweeg regelmatig. Als je geen Sportschooltype bent, ga dan wandelen, zwemmen of fietsen. Doe het regelmatig en blijf het doen. Het zorgt er voor dat je sterk, rustig en helder word in je hoofd en lijf. En dat je zelfverzekerd overkomt op je gesprekspartners.

10. Luister goed!

 Het is van belang dat in het gesprek je boodschap weergeeft. Je zorgt dat je geen boksbal wordt van je gesprekspartners door alleen maar ja en amen te zeggen. Dat maakt geen sterke indruk. Stel in ieder geval goede vragen waaruit blijkt dat je je hebt voorbereid en dat je weet waarover je praat.
Maar nog belangrijker is dat je goed en actief luistert. Acquisitie of solliciteren is een vak. De basis is: Luisteren, doorvragen en samenvatten. Aan de telefoon kun je dat samenvatten laten vallen. Je hebt minder tijd. Samenvatten kan net iets te veel irritatie bij je gesprekspartner opleveren.

Goed luisteren en actief inspelen op wat je hoort is echt een kunst. Het betaalt zich direct uit als jij die kunst beheerst. Dit doe je door direct in te spelen op wat je hoort van je gesprekspartners. Spits vooral je oren als de interviewer over de organisatie/onderneming en de vacature praat. Je scoort echt als je de tijd neemt om goed te luisteren. Vervolgens laat je merken dat je goed geluisterd hebt door een goede vraag te stellen.

Heb je nog meer sollicitatietips, schrijf ze dan even bij de reacties op. Ik ben je dankbaar.