Star methode, de bouwsteen voor elk sollicitatiegesprek, video.

Star methode of Starr methode, welke bouwstenen ga jij gebruiken voor een goed sollicitatiegesprek? Deze methode is een systeem waarbij jij gaat onderzoeken in welk werksoort of baan jij succesvol bent geweest. Alle banen, projecten zijn toegestaan.
Zoek het vaak in kleine klussen die een paar maanden geduurd hebben. Juist deze werkzaamheden leveren vaak concrete resultaten op. De star methode is een meetbaar systeem. In de video leg ik meer uit.

Beschrijving van de STAR methode

De star methode, hoe ga jij het sollicitatiegesprek in? Deze methode is een systeem waarbij jij gaat zoeken waar jij succesvol in bent geweest. Alle banen, projecten zijn toegestaan. Zoek het vaak in kleine klussen die een paar maanden geduurd hebben. Juist deze werkzaamheden leveren vaak concrete resultaten op. De starmethode is een meetbaar systeem. In de video leg ik meer uit. Mocht je de video niet willen zien. Zorg dan dat je het boek koopt:

De star methode bestaat ui vier of vijf onderdelen:

S: Situatie. Welke klus  heb je ooit aangeboden gekregen, in welke omgeving heb jij die klus geklaard?

T: Taak.  Wat voor soort werkzaamheden heb je moeten doen?

A: Actie: welke planning had je voorbereid om acties uit te voeren?

R: Resultaat: Welke data heb je opgehaald. Is er een verschil te zien tussen toen en nu, hoe kan jij bewijzen dat jij door jouw inspanning de resultaten zijn geboekt.

R: Reflectie: Wat heb je aan het proces overgehouden? Welk gevoel draag je nu mee bij je volgende klus? Wat zijn je leerpunten?

Reflecteren, hoe kan het in de toekomst beter

Resumeren is leuk voor jou. Normaal gesproken wil de werkgever alleen de STAR horen. Zorg voor elke gesprek dat je drie STARS hebt. Zorg voor wat variatie in je onderwerpen.

Probeert vooral dat je gaat herinneren waar je allemaal gewerkt hebt. Welke mensen staan nog voor de geest? Welke afdelingen deden met je acties mee? Met welke klussen kun jij echt aantonen, dat jij de gene bent die voor het resultaat gezorgd heeft? Heb je nog materiaal in je kast liggen, een rapport, een functieprofiel, cijfermateriaal waaruit blijkt dat jij die klus geklaard hebt.

TIP: Nu je toch bezig bent om het materiaal te verzamelen, zorg dat je die mensen op je linkedIn profiel zet en zorg voor een aantal aanbevelingen/recommendations op je Linkedin profiel.

Laat een reactie achter, altijd goed om te horen hoe het nog beter kan!