Een video CV, voor 45 plussers belangrijk.

45 plussers worden vaak gezien als de grens tussen kanshebbers en kansarmen. Afgelopen week heb ik een video CV workshop in Utrecht bijgewoond.

Deze workshop liet zien dat een video CV een perfecte hulpmiddel is bij het vinden van een nieuwe baan. Vooral voor 45 plussers kan dit een kans zijn. Als jij je wilt onderscheiden van alle ander sollicitanten natuurlijk. Een video CV laat zien wie je bent, in plaats wat je doet.

45 plussers

Werkgevers krijgen stapels CV’s op hun bureau en zien door de bomen het bos niet meer. Steeds vaker moeten zij snel beslissen wie er uitgenodigd- of afgeschreven wordt. 45 plussers kunnen dan het gevoel krijgen dat ze overbodig zijn wat natuurlijk helemaal niet hoeft te zijn.

Zo’n Video CV kan dan helpen om het gevoel te krijgen dat jij er alles aan gedaan hebt. Een Video CV wordt naast de gewone CV gebruikt. Het is dus niet zo dat zo’n digitaal product een CV kan vervangen.

Met een Video CV geven 45 plussers werkgevers een dynamische presentatie van jouw persoonlijkheid.

De eerste indruk die een werkgever van je heeft is vaak heel bepalend. Het gaat dan niet om wat je doet, maar wie je bent. Zo’n video duurt ongeveer anderhalf tot twee minuten, dat lijkt weinig maar ga maar zelf na. Als je naar een YouTube filmpje kijkt, ben je al gauw verveeld na 2 minuten. Belangrijk is natuurlijk wat je gaat zeggen in  zo’n filmpje. Nog belangrijker is wat je wilt uitstralen. Je h00fd hoeft niet constant in beeld. Je kunt je stem laten horen. Terwijl hobby’s, kinderen, voorwerpen en andere mooie visuele plaatjes getoond worden.

Vooraf de video stel je doelen vast en schrijf je een script.

Wat is jouw doel? Wat zou je willen bereiken met jou Video CV? Wil je een andere baan? Wil je werk? Een bij wie zou je willen werken? Maak je doelstellingen SMART: Specifiek, meetbaar, actief, realistisch en tijdgebonden.

  1. Specifiek: Wat wil je nu precies? Wees dus concreet in je woordkeuze.
  2. Maak het meetbaar: Welke resultaten zijn doorslaggevend voor je geweest, dat het roer bijvoorbeeld om moest.
  3. actief, laat zien dat je proactief in je aanpak bent geweest, zorg voor bewijs in die video.
  4. Wees realistisch. Je hebt voldoende onderzoek gedaan en je weet nu waarover je praat.
  5. tijdgebonden: bijvoorbeeld binnen drie maanden verwacht je van baan te veranderen.

Belangrijk is te weten dat je een film maakt die voor veel bedrijven geschikt is. Zo’n filmpje kost tussen de € 200 en € 400, niet iets om vaker te doen. Vandaar dat het over je persoonlijkheid gaat en niet over het rijtje van vaardigheden wat je eventueel gaat opdreunen.

Een video CV is net een verhaal wat je in een lift kunt vertellen.

Waarom kost het zoveel? Een film van 2 minuten kan soms wel 3 dagdelen duren voordat het af is.


Het uiteindelijk resultaat is een verhaal wat je eventueel in een lift kunt vertellen.

Stel je voor dat je op een ochtend een willekeurige lift binnenwandelt.
In de lift staat de werkgever/ondernemer van al je dromen. Jij en je idool staan samen in de lift, er is niemand anders.
Wat ga jij hem of haar vertellen en stel nou dat het gebouw 25 verdiepingen heeft.
De lift doet er precies anderhalve minuut over. Wat  ja jij de werkgevers dan vertellen? Het wordt ook wel de elevator ( lift) pitch genoemd.

Dus mocht je een filmpje gemaakt hebben, dan heb je ook gelijk je elevator pitch af. Een win win situatie lijkt me.
Natuurlijk is een elevator pitch iets meer een verhaal wat meer aansluit op het bedrijf waar je wilt solliciteren.
Maar de basis is toch de video CV.

Waar kan je deze filmpjes laten maken? via Google heb je er een zo gevonden in de buurt. Spreek duidelijk van tevoren af wat je precies wilt en waar je eventueel voor gaat betalen.

Mocht je er een baan mee gevonden hebben, dan kun je zo’n filmpje natuurlijk ook nog voor je netwerkers gebruiken. Ook voor je nageslacht kan het leuk zijn. Kortom het lijkt me een prima investering.