Afstand nemen en eens kijken wat je hebt.

Afstand nemen om je bezig te houden met wat er al is”, was onder andere het thema van René Gude in 24 met Theo Maassen op 24 januari 2014.
René is “Denker Des Vaderlands”, Stand-up filosoof. Een van zijn uitspraken is:
“Je moet durven twijfelen, omdat in de meeste gevallen namelijk weinig of niets met zekerheid kan worden gezegd.” Is een van zijn zekerheden. Maar dat heeft hij ook niet vast van zich zelf. René gelooft heilig in verbeteren wat al gevonden is. Het is geen vernieuwer of innovator, maar denkt na over alle uitspraken van filosofen en probeert de materie te herstructureren door eerst afstand te nemen en uit zijn eigen gedachten te stappen. Door afstand nemen, ga je op termijn zaken verbeteren. Vanuit het bestaande kunnen we een poging doen om zaken in een ander licht te plaatsen. Verbeteren is veel beter dan vernieuwen of innoveren volgens René, aangezien er al zoveel bekend is. Innoveren maakt onrustig, het is een ziekelijke gewoonte die past bij de Angelsaksische samenlevingen van nu, waaronder Nederland. Innoveren zijn we in wezen, na de tweede wereldoorlog, verslaafd aan geraakt.

Afstand nemen door je intellect niet al te groot te zien

In het programma werden de emoties en de ratio onder de loep genomen. “Emoties zijn groots, maar hebben geen richtingsgevoel ,maar bewerkstelligen wel vooruitgang” Het idee van filosoof Plato dat de emoties veel groter zijn dan de koetsier, voerman of menner (ratio) die de emoties in de tang kan nemen.
De koetsier is de knullige intellectueel die alles in het gareel wilt houden, de twee paarden, één wil confirmeren naar de groep om toch ergens bij te horen, de ander wil nog meer van zijn individualiteit geven om eruit te steken. Dat laatste paard wil eer en roem hebben.

Herken je al iets van jezelf?

Je stapt uit je comfort zone, en je gaat met elkaar praten welke kant je uit wilt.
Als het lekker loopt, blijf er dan van af. Net als een kunstwerk wat eigenlijk al af is, verpruts je het schilderij aan het eind ( vernieuwingsdrang). Zo is het ook in de filosofie, de wijsbegeerte. “If it ain’t broke, don’t fix it”. Citaat van Bert Lance.

Afstand nemen kost tijd.

Gude haalt een citaat van filosoof Schopenhauer aan. “Het nieuwe is slechts zelden goed omdat het goede maar in korte tijd nieuw is. ”


Meer interesse tonen wat al bekend is, is dus één van pijlers van Bode. In de evolutie is er veel voortdurende terugval geweest door stomweg dingen te vergeten omdat we aan het vernieuwen waren.

Het Lean proces, wat in veel bedrijven in Nederland, voorkomt, komt naar mijn mening het dichtste bij “verbeteren wat er al is”. Lean is een managementproces/systeem die in steeds meer bedrijven een manier is om zaken te verbeteren. Alleen is het bij Lean zo, dat het vaak te mechanisch, te instrumenteel aan toegaat.
Processen zijn leuk maar zitten ons ook vaak in de weg en bevorderen niet onze creativiteit. Verstevigen, door zaken te verbeteren, daarmee komt de zaak meer op scherp te staan. Innovatie moeten we dus vervangen door het woord verbeteren.

Uit gewoonte gaan we in de vernieuwing en veranderingsmodus staan. Dat geeft veel onrust en de vraag is of we daarmee op de goede weg zijn.

We moeten volgens Gude vaker op “beheer” gaan zitten en instemmen wat je al hebt.
Een goed voorbeeld is volgens mij een website. Deze website zet je op en langzamerhand kun je teksten en plaatjes verbeteren zodat het beschrevene beter tot zijn recht komt. De lezer van die website kan sneller de informatie opnemen of de kwaliteit van de tekst wordt beter, wat meestal meer lezers oplevert.

Afstand nemen in je relatie

Als een relatie moeilijk wordt hebben wij de neiging, vaak als we wat jonger zijn, de zaken die niet lopen te vergroten. Zaken die niet lopen breken we af en gaan weer opnieuw beginnen. Het is tegenwoordig makkelijk, door bijvoorbeeld Internet dating, weer een nieuwe relatie ( innovatie) aan te gaan, terwijl de oude relatie nog lang niet af is ( verbeteren). In de oude relatie ligt vaak de sleutel naar zelfinzicht, alleen dat kan pijn doen.

In de nieuwe relatie vergeten we waar de sleutel had kunnen liggen.
Door gecommitteerd aan je bestaande relatie te werken, is de kans aanwezig dat je relatie op termijn meer voldoening gaat geven.
Als je samen met je partner eruit kom is de kans groot dat diepgang een vanzelfsprekendheid wordt. Loopt het dan nog niet, dan heb je gelukkig altijd de datingssites nog 🙂
Mocht je dit artikel waardevol vinden, reageer dan via de reacties of Facebook op dit artikel.

Bronvermelding: https://www.pdcacyclus.nl/verbetermethoden/lean/lean-management/