Elf regels voor een breindump
30 juni 2011 
1 min. leestijd

Elf regels voor een breindump

Een breindump, elf regels. Als je even niet weet hoe je moet beginnen om iets neer te zetten. Wacht dan niet te lang met piekeren.

Wil je een artikel schrijven?  Een idee uitwerken? Een cadeau bedenkt voor een vriend  of familielid van je. Pak dan een pen en papier en ga direct schrijven, deze coachingsmethode heeft me al veel gebracht.Ga vooral niet in een Word document met spellingscontrole schrijven. Doet dat vooral niet, het leidt alleen maar tot onderbrekingen, zeker voor de perfectionisten onder ons :-)
Pak een schrift en een pen en let nergens meer op, behalve aan schrijf gereedschap en je gedachten.
Koop een boek of een schrift zonder lijnen. Schrijf, teken, kras erin het maakt niet uit. Laat je niet afleiden door omgevingsfactoren zoals gezin, tv en boek, wacht tot alle chaos je hersenen verlaten heeft en ga dan pas kijken wat je zoal opgeschreven hebt.

Deze vaardigheid heet de breindump. Deze methode heb ik geleerd via een timemanagement cursus en heeft me al veel gebracht.

Samengevat:

Elf tips voor een breindump:

    1. Koop een notitieboek zonder lijntjes, zodat je alles mag opschrijven of tekenen;
    2. Wees alleen voor een paar uur;
    3. Schrijf snel associaties op, maak het groter dan groot, alles mag.
    4. Maak gewoon spelfouten, maak zinnen die helemaal niet kunnen.
    5. Complimenteer jezelf met deze eerste stap
    6. Lees de volgende dag terug wat je opgeschreven hebt.
    7. Stel doelen op en maak een actielijst
    8. Welke acties ga je eerst doen, welke acties daarna.
    9. Schrijf de maanden erbij , snelle acties 1 maand, wat minder snelle acties één, drie of vijf jaar.
    10. Welke acties heb je uiteindelijk gehaald? Waarom heb je een aantal acties laten zitten?
    11. Evalueer met jezelf wat je nodig hebt om nog beter je wensen te kunnen vervullen, maar vergeet niet vooral te genieten wat je wel gehaald hebt. Zelf vier ik altijd mijn prestaties met een goede fles droge witte wijn met daarbij mijn favoriete gerecht ( gevulde aubergine met daaromheen tomatensaus)

De kans bestaat dat je meer ruimte creëert om wat je in eerste instantie niet gezien hebt wel gaat te gaan zien, aangezien je dit keer echt de tijd neemt om de informatie en de verbindingen daarvan eens op te schrijven. “Je gaat het pas zien, als je het doorhebt” , citaat van J. Cruijff. Zo ontstaan er nieuwe invalshoeken waar je veel aan kan hebben. Ook in een teamverband kun je het beste eerst alleen deze oefening doen. Daarna kun je de breindump bij elkaar voegen om te kijken of er weer nieuwe inzichten ontstaan, die vaak zogenaamd haaks op elkaar staan. ( Dat is juist goed)

Laatste tip: Lees de elf regels van de breindump nog eens goed door. Juist als je nooit meer wat noteert op papier, hiermee kom je weer in beweging. Alles wat in je opkomt, schrijf ze nog erbij.

Heb je vragen, laat dan wat van je weten via onderstaand contactformulier.

 

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Marianne
Door

Marianne

op 30 Jun 2011

Het is inderdaad zo'n geweldig fenomeen om ineens "te zien wat je doorhebt". Een ander plekje in je brein en ineens is het plaatje helder! Briljant. (Ook al zo'n mooi 'doorhebben-woord'.)

Marianne
Door

Marianne

op 30 Jun 2011

Het is inderdaad zo'n geweldig fenomeen om ineens "te zien wat je doorhebt". Een ander plekje in je brein en ineens is het plaatje helder! Briljant. (Ook al zo'n mooi 'doorhebben-woord'.)

Reactie plaatsen