Wat ga jij doen en wat ga jij uitbesteden?
30 juli 2012 
3 min. leestijd

Wat ga jij doen en wat ga jij uitbesteden?

Deskundige worden in je vakgebied is eigenlijk best wel makkelijk in deze tijd. Je hoeft nog geen eens heel veel te kunnen om ergens heel goed in te zijn. Toch zijn de meeste mensen vast in een vaste baan. In deze baan wordt er veel aan de werknemers gevraag om overal goed in te zijn. Dit doen de meeste mensen. Dus waarom zou jij dit beeld willen veranderen?

Ik zie regelmatig mensen die het huidige werk als een opgave zien. Zelf heb ik jaren deze slachtofferrol ook als een opgave gezien. Zaken doen die mij niet interesseren, maar gedaan werden omdat het nu eenmaal “moet”.

Boek: een werkweek van vier uur.

In het jaar 2001 name ik ontslag. Ik wilde niet in een cultuur werken waar geld belangrijk was dan mensen. Dat was mijn eerste stap, dat betekende nog niet dat ik een deskundige in iets was.

De tweede stap kwam In 2009. Ik las in het NRC handelsblad een recensie over een boek: ” een werkweek van vier uur” van Tim Ferriss. Het boek heet: Four hour work week. Ik heb daar wel eens een artikel aan gewijd, maar dat is al weer enige tijd geleden. Het boek gaat over beslissingen die je radicaal soms moet nemen. In aspecten van je  leven waar je hard voor moet werken ( vaak tegen je zin in). Juist voor zaken die je niet uit kan staan, is er verlichting. Je kunt taken verwijderden of uitbesteden. 20″% van de zaken die je doet, rendeert. 80% van wat je doet is vaak “waste of time”. Deze wetmatigheid heeft Tim Ferriss niet van zichzelf maar van de econoom Pareto. De zogenaamde 20/80 regel. 20% van wat je zaait, geeft bij de oogst rendement. Waarom richt je je niet op die 20%?

Wat ga jij niet meer doen?

Veel onderwerpen in je leven passen nu eenmaal niet in je leven. Achteraf weet je eigenlijk al dat je er veel eerder had mee moeten stoppen.

Bijvoorbeeld: Je relatie, je baan, een bepaalde vriend die het vaak voor je verziekt, je broer of zus, een collega die te veel op je nek zit, een buurtbewoner die jou het leven zuur kan maken. Het maakt niet uit. Je zult altijd wel wat vinden, waarvan jij denkt.  Daar wil ik wel afscheid van nemen.

Verwijderen, automatiseren, uitbesteden of zelf doen.

Ferriss maakt een onderscheid in dingen die je kan laten, voordat je het zelf gaat doen.

1. Deleten, weg ermee, de goedkoopste oplossing en de snelste. Werk wat je niet wenst te doen, werk wat je niet kunt. Kennissen die meer energie kosten dan ze opleveren.

2. Standaard klussen op je werk kun je nu eenmaal automatiseren, e-mail, klantenbestanden, werkprocessen.

Ook privé, kan je zo af en toe een e-mail sturen op de automatische piloot. Ik geef toe, niet alles kan, zeker niet het contact tussen je beste vrienden en familie, kan je niet automatiseren,

3. Contacten kun je wel uitbesteden. Op dit moment ligt mijn moeder in een verpleegtehuis aangezien zij aan dementie leidt. Mijn vader heeft voor haar vier jaar lang gezorgd, tot er een verpleeghuis was om het stokje over te nemen. Een hele moeilijke beslissing. Achteraf kun je de vraag stellen, hadden wij het gezin, het eerder moeten doen? Mijn moeder wordt prima verzorgd en we mogen elke dag op elk gewenst tijdstip langskomen. Mijn vader hoeft haar niet meer fysiek te zorgen, de kwaliteit van leven voor hem is alleen maar toegenomen.

Deskundige worden voor zaken die jezelf doet

 Alleen die zaken die je graag zelf doet, ga je ook zelf doen, daarin wordt je deskundig. Wat is namelijk de kracht om dingen zelf te doen? Dat je ze vaak ook leuk vindt om te doen. Alles wat jij leuk vindt, wil je vaak meer van weten. Je merkt dan automatisch dat mensen er naar vragen. Mensen die van computerproblemen houden willen er steeds meer van weten. In je omgeving wordt dat opgemerkt en mensen stellen vragen over hun computerprobleem. Je merkt in eerste instantie dat je het tof vind om problemen op te lossen.

Mensen krijgen waardering dat jij zo intelligent bent om hun problemen op te lossen. Het gevolg daarvan is dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt en dat je nog meer problemen gaat oplossen. Je bent er zo lang mee bezig dat je huidige werk en relaties in gevaar komen. Je kunt eigenlijk beter voor jezelf gaan beginnen.

Solliciteren naar een baan die je wenst

Je bent deskundige geworden in je vakgebied. Alleen de durf ontbreekt nog vaak om ook daadwerkelijk te beginnen.  Het is toch wat anders dan computerproblemen op lossen, niet waar! Toch hoef je geen ondernemer te worden, je kunt gewoon deskundige zijn. Jij kunt op een willekeurig moment gaan solliciteren naar het vakgebied waar jij deskundige van bent. Je leven komt dan meer van de grond, omdat je elke dag wat blijer naar je werk mag gaan. Je leven krijgt van jou een acht. Aangezien jij meer energie overhoudt om naast je werk wat meer aan je relatie, vriendschappen te werken. Naarmate het geluk in je leven stijgt, kan je ook meer gedaan krijgen in minder tijd. Deskundige zijn, staat gelijk aan meer energie.

Mocht je nog wat op te merken hebben, laat dan een reactie achter.

Veel plezier en dus succes om een deskundige te worden.

Leo van Veenendaal

 

 

 

 

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Ria
Door

Ria

op 14 Oct 2012

Hoi Leo, Ik heb het boek: "Een werkweek van vier uur" van Feriss gelezen. Waanzinnig vernieuwend, dat dan weer wel. Toch heb ik mijn twijfels over het concept. Een werkweek van vier uur is toch wel een beetje kort, al is het maar om je website te onderhouden. Die Tim heeft ook een hele mooie website, met heel veel informatie. Dit moet hij toch ook onderhouden? Of moet je dat ook uitbesteden, lijkt me zo onpersoonlijk? Is het niet gewoon een slimme marketing truc van die man? Succes met je website. Groetjes, Ria

Ria
Door

Ria

op 14 Oct 2012

Hoi Leo, Ik heb het boek: "Een werkweek van vier uur" van Feriss gelezen. Waanzinnig vernieuwend, dat dan weer wel. Toch heb ik mijn twijfels over het concept. Een werkweek van vier uur is toch wel een beetje kort, al is het maar om je website te onderhouden. Die Tim heeft ook een hele mooie website, met heel veel informatie. Dit moet hij toch ook onderhouden? Of moet je dat ook uitbesteden, lijkt me zo onpersoonlijk? Is het niet gewoon een slimme marketing truc van die man? Succes met je website. Groetjes, Ria

Reactie plaatsen