Gedachte-experiment: Baanbrekend inzicht door verbeeldingskracht.

Een gedachte-experiment is je verbeeldingskracht gebruiken. Het is een denkmethode die bijna 2500 jaar geleden heeft plaats gevonden. Je kunt wel spreken over één van de oudste denktechnieken die de mens gebruikt heeft.

Een recent voorbeeld van een gedachte-experiment is de uitleg van Robbert Dijkgraaf in de Wereld Draait Door (DWDD University) met betrekking tot de relativiteitstheorie van Einstein op 29 november 2013.

Gedachte-experiment van Einstein.

Einstein deed op 16-jarige leeftijd ook aan een gedachte-experiment. “Stel dat ik een lichtflits met een fiets in kon halen. Hoe zou het dan zijn? Hoe zou mijn perspectief zijn? Zou de lichtstraal stil blijven staan?” Net als in de zee als je met een een golf mee zwemt, dan lijkt het wel of de golf stil staat.
Conclusie is, dat je uit verschillende invalshoeken naar de tijd kan kijken. Tijd is een relatief begrip. Stel als je in de trein zit en je ziet dat er een trein naast je stil staat. Hoe neem je dan waar als opeens de trein gaat rijden? Is het jou trein die rijdt? Of is het de trein die naast je staat die aan het rijden is? In de praktijk werd de theorie bekrachtigd door een zonsverduistering in 1919, waar het licht zichtbaar door de zwaartekracht werd afgebogen.

Gedachte-experiment van Archytas.

Het oudste nog bekende gedachte-experiment is die van Archytas, een filosoof. Stel dat een man die het einde van de wereld heeft bereikt en zijn armen strekt boven de achtergrond. Wat zou er dan met hem gebeuren als hij zijn lichaam ver over de afgrond begeeft? Zou de man dan naar beneden vallen? Deze gedachte vond Archytas zo absurd dat de wereld wel oneindig zou moeten zijn. Pas later bleek dat de wereld inderdaad oneindig en rond is. Theorie was verifieerbaar door men later groter afstanden kon afleggen en de wereld als bol werd ervaren.

Gedachte-experiment van Darwin.

Een van de beroemdste vragen uit een gedachte-experiment is die van Darwin: Hoe ontwikkelen vinken met een rechte bek zich tot vinken met een gekromde bek?
Niet iets bijzonders zou je in eerste instantie kunnen denken.
Maar deze vraag  kun je gewoon niet in één mensenleven oplossen, aangezien een dergelijk proces duizenden jaren kan duren.
Toch wil je deze vraag wel in één mensenleven oplossen.
Darwin gaf een klinkklaar antwoord op die vraag door in imaginaire scenario’s versneld, evolutionaire processen af te laten spelen die normaal duizenden jaren in beslag zou nemen.

Een gedachte-experiment van deze tijd en wat jij er aan gaat hebben.

Eén van de bekendste baanbrekend inzichten in deze tijd is de samengestelde interest. Het is het meest simpele voorbeeld van een gedachte-experiment, maar heeft de economie definitief veranderd. Einstein heeft het de achtste wereldwonder genoemd.

“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.”

Albert Einstein

Samengestelde interest, of rente op rente was ooit een experiment, misschien wel een experiment dat uiteindelijk in een legende gestopt is.

Samengestelde interest als schaakspel

Er was ooit een koning die zeer onder de indruk was van een schaakspel. Zijn wiskundige had dat spel ontworpen. De koning was zo onder de indruk dat hij de wiskundig daarvoor wilde belonen. De wiskundige zei dat hij een bescheiden mens is en dat de koning voor zijn diensten één rijstkorrel op een vakje kan deponeren. Op het volgende veld twee rijstkorrels. Bij de derde veld zei de beste man dat de rijstkorrels nu verdubbeld moet worden, 4 rijstkorrels. “Wat een sukkel” dacht de koning en hij ging door. Bij het vierde veld 16 korrels. Bij het vijfde 32. Bij het 64ste veld….meer dan 18 triljoen rijstkorrels waren nodig. Een bedrag met 20 getallen. De koning ging failliet.

Baanbrekende inzicht via een gedachte-experiment bestaat uit drie kenmerken:

  1. een imaginair of beeldend scenario
  2. een verhaalstructuur hebben
  3. het moet een strikte redeneerwijze volgen en het moet eenduidig antwoord geven op een heldere vraag, dat antwoord mag ook een paradox zijn.

Het antwoord mag vooral een paradox zijn, aangezien paradoxen vaak tot nieuwe inzichten leiden.

Video van Philippe Starck

Of kijk eerst eens naar deze video van Philippe Starck, gerenommeerde ontwerper uit Frankrijk, om je te laten inspireren.:

Mocht de video defect zijn dan kun je ook op deze link klikken: Philippe Starck

Gebruik eigen denkkracht door het toestaan van een gedachte-experiment

Zorg dus voor een gedachte-experiment en gebruik deze coachingsmethode door je eigen denkkracht/verbeelding te gebruiken. Bereid je goed voor. Zorg dat je de juiste tools in handen hebt om daadwerkelijk te beginnen. Mocht je moeten rekenen, bijvoorbeeld met samengestelde interest ;-), dan is deze link nog wel een handige tool om jezelf te controleren. Wat ook kan helpen zijn diverse ideeën die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, te gaan combineren naar een nieuw idee. Het is eigenlijk het omgekeerde van analyse.

Synthese is het omgekeerde van analyse.

We noemen dat ook wel synthese.
Een goede oefening is bijvoorbeeld alle goede eigenschappen van een arend te gaan combineren met die van een leeuw. Op deze manier kun je een systeem of organisme bouwen die uniek in zijn soort kan zijn. veel mensen hebben moeite hun talent te combineren met nieuw werk. Juist door meer ter vertrouwen op een gedachte-experiment kun je tot leuke combinaties komen.

Laat een reactie achter als je nog wat kan toevoegen. Mocht je meer willen zien en horen. Kijk dan even op het menu “inspiratie”
Klik hier Voor de DWDD University, thema Einstein