Gedragsverandering, negen tips.
26 oktober 2013 
2 min. leestijd

Gedragsverandering, negen tips.

Gedragsverandering valt of staat bij goede voorbereiding. Ik ben ooit een half jaar op een dieet geweest en deed  gemiddeld 3 keer per week aan fitness en hardlopen . Na de zomervakantie van twee weken, leek het wel of ik niet meer in me ritme kon komen. Alles wat leek op een gezonde maaltijd en voldoende lichaamsbeweging werden vage droombeelden uit een ver verleden.
Herken je

Ik baalde als een stekker. Dagenlang gezwoegd om gedragsverandering door te voeren.

Na maanden “voorbereidingstijd” ben ik toch maar weer sinds september begonnen.  Weer die begin pijnen voelen, het oeverloze geduld om weer van die suikerproducten afblijven. Het cliché telt,”Al het begin is moeilijk” en zeker als je voor de derde keer begint. Erg frustrerend! Hoe is het toch gekomen? Waarom moet je zo vaak weer opnieuw beginnen. zijn er geen andere oplossingen te bedenken?

Hoe zou het voor jou zijn als je nooit meer hoeft te beginnen aan een dieet,  sportprogramma of studie? Ik kwam hier achter door alle boeken van Ben Tiggelaar te lezen. Wat ook hielp is een agenda bijhouden, zodat je altijd met  jezelf een afspraak kan houden. Hier zijn de 9 beste tips.Gedragsverandering, negen tips, om door te pakken

Hierbij negen tips om je gedragsverandering door te zetten:

  1. Maak een agenda voor een jaar waar je lichaamsbeweging van minimaal drie keer een half uur per week achter elkaar inzet.
  2. In die agenda plan je ook wat je gaat doen. Hardlopen, fitness, kickboxen, voetballen, het maakt niet uit. Een half uur minimaal matige inspanning is nodig om vet te verbranden en chronische ziekten, zoals Alzheimer, terug te dringen, althans dat zegt hoogleraar neuropsychologie  Erik Scherder, zie ook de link: http://universiteitvannederland.nl
  3. Wissel af, zorg dat je na het hardlopen, een paar dagen pauze neemt, om vervolgens iets anders te doen dan hardlopen. Ga bijvoorbeeld je beenspieren verstevigen en ga bijvoorbeeld naar het fitnesscentrum en doe de Legpress, leg extension, squit of ga lekker naar het fitnesscircuit doen om snel al je spieren te trainen.

Koop eten voor minimaal vier dagen.

  1. Koop je eten voor vier dagen in het vooruitzicht. Weet wat je eet en weet je recepten, het liefst uit je hoofd. Koop snel, maar eet langzaam ( vertering). Voorbereiding scheelt tijd, ook bij gedragsverandering.
  2. Doe niet alleen fitness, ga ook wat lenigheidsoefeningen doen. Lenigheid geeft meer flexibiliteit, ook in je hoofd, via internet zijn er genoeg oefeningen te vinden.
  3. Eet zo min mogelijk suiker. Wees ook voorzichtig met fruitdrankjes. Een blik appelsap bevat 120 calorieën. Eet zo min mogelijk rood vlees, en houdt het bij groente, fruit en houdt het bij weinig granen. Neem in plaats van granen meer peulvruchten.
  4. Geen zin, maak zin en doe het gewoon. Uitstel van gedragsverandering  is uiteindelijk afstel ervan. Voor je het weet moet je weer helemaal opnieuw achter de wachtrij aansluiten om vervolgens om je beginpijntjes te bekommeren. Zonde van je inspanning en tijd die je ooit geïnvesteerd hebt.
  5. Zoek werk wat je energie geeft en als je dat werk niet hebt, ga het dan zoeken. Lukt het zoeken niet, creëer een hobby waar je veel passie bij voelt. Die passie geeft weer energie en dus inspiratie. Met inspiratie kun je huidige, “saaie baan” weer glans geven. Deel je werk opnieuw in en focus op die zaken die je vreugde brengen. Denk niet te snel dat de baas het niet leuk gaat vinden. Doe het gewoon en accepteer de consequenties. Voor gedragsverandering moet soms tegen gesloten deuren aanlopen.
  6. Probeer werk te vinden wat vlak bij je werk ligt, maar ook weer niet te vlakbij. Zorg dat je naar je werk kan fietsen. Wees niet bang voor transpiratie, Een deospray kun je altijd meenemen. Een half uur flink doortrappen is gelijk aan matige inspanning.  Voldoende om de kans op hartfalen, kanker en Alzheimer te voorkomen.

Mocht je nog suggesties of opmerkingen hebben, laat het dan aan mij weten via een reactie. Mocht je meer willen weten of de risico’s van Alzheimer, diabetes, astma, hartproblemen, zie de onderstaande links:

Alzheimer;
Diabetes;
Astma;
Hart;

Succes in alles wat je doet.

Ps. Mocht je nog wat inspiratie willen, klik dan op inspiratie in het menu.

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Annet van Prooijen
Door

Annet van Prooijen

op 27 Oct 2013

Heel veel tegenslagen gehad dit jaar en gisteren ook. Gisteren ben ik namenlijk gevallen bij een hardloop evenement genaamdhaloween.Toch heb ik door gezet en heb ik met mijn bedrijf een pyramide neer kunnen zetten als volgt. Door beweging en gezonde voeding meer vitaliteit. Hoe druk ik uit als pyramide. 1 is coach 2 is gewichtsconsulente en 3 bewegingsdeskundige. Doelgroep ouders en hun kinderen.Daardoor ben ik weer een groot deel verder gekomen. Super gewoon.Heel langzaam is de puzzel dus compleet.Gisteren dacht ik nog ik heb geen zin meer in mijn werk ik wil geen zelfstandig ondernemer meer zijn.Heb gebeden en vanochtend kon ik toch weer focussen. Dit wilde ik jou even vertellen groeten van Annet

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 27 Oct 2013

Dag Annet, Wat een leuke reactie. Wat goed dat je bezig bent met je eigen bedrijf. Je hebt al een doelgroep: ouders met kinderen. Heel belangrijk dat je een doelgroep hebt en daarbij je niet laat afleiden door andere mensen aan te spreken. Ik lees dat je ook aan hardlopen en coachen doet. Wat een overeenkomsten! Succes met het focussen. Groeten van Leo

Reactie plaatsen