Ikigai, wat ik mag doen vandaag.
07 maart 2013 
3 min. leestijd

Ikigai, wat ik mag doen vandaag.

Ikigai oftewel jouw reden om op te staan in de ochtend. Dit Japanse woord zorgt ervoor dat inwoners van Okinawa gemiddeld de hoogste leeftijd bereiken van de wereld.

De inwoners van het Japanse eiland werken nog vaak tot op hoge leeftijd op het land en blijven energiek. Ziektes als kanker, Alzheimer en andere lange ziektebeelden komen op dit eiland nauwelijks voor. Ook het woord pensioen moet nog uitgevonden worden.
Te meer omdat de eilandbewoners een doel per dag voor ogen hebben ( Ikigai). Zij weten dat werken en bewegen en gezonde voeding de reden is om gezond oud te worden.

Blue zones en Ikigai

Dan Buettner heeft vier plekken op de wereld onderzoekt die soortgelijk gedrag vertonen. Hij noemde deze plekken, blue zones. De opvallendste overeenkomst tussen deze plekken is dat er meerdere oogsten per jaar zijn. Meerdere oogsten per jaar betekent dat het klimaat er aangenaam is met relatief warme temperaturen. Het voedsel is vaak plantaardig. Er wordt weinig rood vlees gegeten en de mensen trekken zich gezamenlijk op om elkaar van dienst te zijn. De blue zone die het dichtst bij Nederland ligt is overigens een gebied op Sardinië.

Dan Buettner was in de TROS TV show van Ivo Niehe te gast op 3 maart 2013. Hij schreef  het boek: ‘Het geheim van langer leven’. Een ontdekkingsreis langs vier blauwe gebieden in de wereld waar de mensen langer gezonder en vitaler leven. Hij is dus ook acteur van het boek: ‘blue zones’. Wat is een blauw gebied? Een blauw gebied is een plaats waar hoge percentages van de bevolking een verbluffend lange levensduur hebben. De bewoners behouden hun gezondheid en vitaliteit tot ze boven de tachtig, negentig of zelfs honderd zijn.

Ikigai het toverwoord voor een langer leven.

Igigai betekent eigenlijk meer dan alleen maar te doen wat je moet doen vandaag. Je moet ook ervan bewust zijn van de waarde die jij met je meedraagt. Waarden zijn bijvoorbeeld: vrijheid, rechtvaardigheid, discipline, liefde, rijk worden, verantwoordelijkheid, etc. Waarden bestaan meestal uit één of twee woorden. Je waarden weten, geeft houvast. Het zijn de bouwstenen van vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Voor wie doe je het eigenlijk? Je waarde kennen, betekent niet dat ze onwrikbaar zijn. Veel waarden waar je ooit aan vastgehouden hebt, veranderen in de loop van je leven. Een aantal waarden liggen zo vast verankerd in je lichaam, dat ze principes heten.

Waarden zijn wat anders dan overtuigingen.

Hoe langer de zin wordt, hoe meer het een overtuiging is en niet een waarde. Bijvoorbeeld: “Ik moet altijd tegen de stroom inzwemmen”.” Een dubbeltje wordt nooit een kwartje”, et cetera. Waarden staan dieper in je systeem opgeslagen dan positieve- of negatieve overtuigingen. Het wordt ook wel een waarden hiërarchie genoemd.

Volgens Dan moet je je afvragen  wat je waarden zijn.  Schrijf die waarden gelijk op. Daarna volgen de volgende vragen:

  • Wat is  je passie? bijvoorbeeld, bergbeklimmen, hardlopen of reizen.
  • Waar ben ik goed in? Delegeren, organiseren, managen, schilderen, creatieve ideeën spuien, handwerken.
  • Wat kan ik de wereld teruggeven? hulpverlening, dienstverlening, mooie kunstwerken maken, schilderijen maken.

Bovenstaande vragen bepalen dus je Ikigai. Ik heb ook een artikel geschreven over 100 en gezond. Klik eventueel op de blauwe link.
Dit artikel gaat meer in op de voedingspatronen van landen in de blauwe zones.

Ikigai heeft de creatieve industrie in Nederland.Ikigai

In het NRC Handelsblad van donderdag 7 maart 2013 las ik een artikel over “broedplaatsen voor zakelijke vrijdenkers”. Het artikel ging over mensen rond de 30 jaar in de creatieve industrie die voornamelijk bestaan uit freelancers en zelfstandigen. Hun credo is: “We fixen het zelf wel”. Wij weten wel waar wij ons bed voor uitkomen.” Bovendien produceren zij alles vanuit hun eigen netwerk.
Ik dacht bij mezelf, nu nog wat beweging en gezonde voeding en je heb een blauwe zone in Nederland!

“De werkgelegenheid stijgt in deze industrie. In de afgelopen vijftien jaar heeft de opkomst van ICT, nieuwe media, games en internet een revolutie doorgemaakt. De kracht van de creatieve zelfstandigen is dat zij een een enorme passie voor hun vak hebben”. Zegt van den Born, bijzonder hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg in het NRC Handelsblad. Een van de meest voorkomende waarden bij deze freelancers zijn vrijheid en zelfstandigheid. Zij willen leuke dingen maken voor de mensen en natuurlijk geld verdienen. Echter het is geen sector waar veel geld wordt verdiend”, zegt de hoogleraar. Daardoor worden de mensen in de creatieve industrie gedwongen om te innoveren.

Wat is Kaizen?

Het tweede Japanse woord “Kaizen” wil zeggen: continue en doorlopende groei. Dit woord kun je ook op deze sector plakken, aangezien stilstand letterlijk hier achteruit gaan betekent.
Kaizen wordt veel in het Japanse management gebruikt. De grondlegger is een kwaliteitsdeskundige: Masaaki Imai. Een van zijn boeken heet Gemba Kaizen. Gemba betekent werkvloer. Daar starten vaak de verbeteringen.

Zelf heb ik via coaching en mijn website ook het Ikigai gevoel. Het gevoel dat je wat terug kan geven. Als is het nog zo klein, het geeft je een goed gevoel. Beter dan ik ook gedacht heb. Wat kan jij doen om je Ikigai gevoel omhoog te krijgen? Heb je al ideeën? Schrijf die dan op en kijk er morgen weer naar. Niks is zo frustrerend om inspiratie te hebben en er niks mee doen. Of vergeten wat die plannen ook weer waren.

Mocht je nog wat willen zeggen over Ikigai, laat het me dan even weten. Klik op reacties en stel je vraag of maak een opmerking.

Groeten van,

Leo van Veenendaal

 

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Erwin
Door

Erwin

op 09 Mar 2013

Ha Leo, Zelf ben ik webdesigner en inderdaad weinig geld te verteren, maar zit wel in een business die spirit heeft. Denk dat die blue zones niet echt werken in Nederland. We zijn een ongeduldig volkje hoor! Deadlines en nog eens deadlines. Wat ik het meest waardeer in Nederland is de verscheidenheid aan curussen en opleidingen. Alles kun je in Amsterdam en Rotterdam of Randstad doen. Niks is te gek. Okinawa lijkt me een illusie, een tijd die niet meer terugkomt. Toch zou ik er wel een keer heen willen. Leuk artikel, take care. Erwin

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 09 Mar 2013

Dag Erwin, Dank voor je compliment. Inderdaad Nederland is vrij stressvol, maar ik zie nog steeds wel mogelijkheden. Stress is tenslotte ook een tijdsverschijnsel.

Wim van den Brink
Door

Wim van den Brink

op 26 Jun 2013

Goed bezig Leo, Een aantal passies deel ik met je en "druk zijn" zit vaak in je hoofd. Gelukkig leer ik steeds meer en beter om "met een leeg hoofd" naar anderen en mezelf (Voice Dialogue) te luisteren. Ik kan gefascineerd raken van met name authentieke mensen die ik regelmatig als collega of deelnemer binnen mijn (SW-)bedrijf tegenkom. In "medische" thermen heb ik het dan over ASS (met name Asperger), Borderline, Bipolaire mensen, Transgenders etc. Mensen met flow, energie, uitstraling, maar ook "stille" makkers. Gewoon een reactie op jouw energie :-) Wim van den Brink

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 26 Jun 2013

Hoi Wim, Dank voor je leuke reactie. Heb zelf ook wat ervaring opgedaan met deze groep. Geen WSW bedrijf, maar de groep zat daar wel tegen aan. Ik heb mensen in groepen begeleid die al heel lang een bijstands uitkering hebbenj. Door diverse redenen, waaronder Add, Adhd, Pdd Nos Asperger en aanverwante persoonlijkheidstoornissen, niet in de reguliere maatschappij terecht kunnen. Authentiek zijn deze mensen zeker, hoewel het een hele klus is deze mensen duurzaam te re-integreren. Leo van Veenendaal

Reactie plaatsen