Jobcoaches gelijk aan loopbaancoaches?
14 september 2012 
3 min. leestijd

Jobcoaches gelijk aan loopbaancoaches?

Steeds meer Loopbaancoaches werken samen met Jobcoaches. Jobcoaches zijn eigenlijk de mensen die dichter bij de werkgever staat dan de Loopbaancoaches. Loopbaancoaches beginnen met een klant aan het begin idee van de werkgever of klant. Bij niet functioneren bij een werkgever, bij werkloosheid van de klant of onvoldoende bevrediging vinden in een bestaande baan. Op dat moment gaat een cliënt een traject in, meestal zijn dat: vijf tot tien coachingsbijeenkomsten.

Meestal wordt de onderlinge problematiek besproken. Waarom bijvoorbeeld het tot nog toe niet van gekomen is een andere baan te vinden? Wat houdt iemand tegen om van baan te veranderen of een onderneming te starten? Vaak heeft het te maken met blokkades uit het verleden of beperkte overtuigingen in het heden.

De Jobcoach  is pas goed inzetbaar vanaf het midden tot einde van het loopbaantraject. Een Jobcoach moet namelijk wel weten of er concreet al wat te melden is bij een eventuele potentiële werkgever.

Verschil jobcoaches/loopbaancoaches.

Met een voetbalteam vergeleken:

Waar de Loopbaancoaches de spelverdelers en verdedigers zijn, is de jobcoach een echte spits.  De jobcoach kan onderhandelen met de werkgever. De Jobcoach is gespecialiseerd in de rechten en plichten van werknemers. Zoals arbeidsvoorwaarden, hoogte salaris en eventuele subsidieregelingen waar een toekomstig werknemer met subsidie terecht zou kunnen komen. Bijvoorbeeld met een scholingsvoucher UWV voor werkzoekenden t.w.v. € 2500,-! Of anderszins ( Dat veranderd voortdurend)

Een jobcoach kan bij het uitvoerend werk vertegenwoordigd zijn. Vooral als het gaat om fysieke of psychische blokkade/handicap. Bij het UWV kun je zelfs kosteloos een jobcoach inschakelen, als er sprake is van een WIA uitkering.

Jobcoaching slaagt, als de loopbaancoach heel concreet kan aangeven wat de wensen en capaciteiten zijn van de werknemer. Jobcoaches moeten tevens onderhandelen met de werkgever. De werkgever wil namelijk het liefst een duizendpoot die nooit ziek is. Deze werknemers zijn helaas schaars met als gevolg dat ze geld kosten. De jobcoach onderhandelt over de voorwaarden waarom een werknemer met beperkingen, toch zou kunnen werken in een betaalde baan. Een vak apart dus.

Begin bij Stichting Mee voor jobcoaches

In de praktijk moet werknemer capabel gemaakt worden door scholing, begeleiding door een Jobcoach/Loopbaancoach. Heel vaak is de doelgroep al vaak door teleurstellingen in een dip gekomen. Eventuele hulp om overzicht te behouden om de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart te brengen is de Stichting Mee. Deze stichting helpt voornamelijk jongeren en volwassenen met een arbeidshandicap naar een baan.jobcoaches

Zelf heb ik ervaring opgedaan bij mensen die een autistische handicap hebben. Veel van deze klant  kunnen op school goed meekomen. In de praktijk valt het vaak niet mee om een baan te behouden. Vrijwilligerstrajecten zijn er genoeg. Het is vaak een goed begin om in het toekomstig arbeidsproces te slagen. Eén jaar goede begeleiding is eigenlijk noodzakelijk. De kans op succes kan daarmee aanzienlijk vergroot worden.

Voorbeeld van Ralph

Ralph woont in Utrecht en heeft HBO informatica gestudeerd. Zijn sociale leven staat op bijna nul en heeft een aantal jaren geleden een burn-out gehad.
Op zijn CV zie ik dat er veel banen zijn geweest. Deze banen zijn binnen een half jaar afgebroken. Veel uitzendwerk en een aantal werkgevers in de ICT branche. Als ik aan Ralph vraag hoe het gaat, krijg ik vaak een standaard vlak antwoord. “Het leven valt niet mee”. Hij zou graag meer willen doen, maar op dit moment lukt het gewoon niet. Momenteel doet hij vrijwilligerswerk bij een biologische dynamische moestuin.

Het bevalt hem zeer en hij zou graag daar willen blijven werken. Ralph weet, via het vrijwilligers werk, dat hij voorlopig in de uitkering blijft. Echter  hij wilt niet nog een keer een teleurstelling hebben in een betaalde baan.

Toch moet er op termijn een oplossing komen. De uitkeringsinstanties willen hem naar werk helpen en de vicieuze cirkel kan opnieuw beginnen. Een Jobcoach kan dit proces doorbreken. Eerst adviseer ik contact op te nemen met Stichting MEE om je op weg te helpen. Vaak zijn er nog meer regelingen die de Jobcoach weer niet weet.

Op de vraag:

Zijn jobcoaches gelijk aan loopbaancoaches? Is dus het antwoord op die vraag: NEE.

Voor eventuele opmerkingen op dit artikel kun je het artikelen liken of een reactie geven onder aan het artikel.

 

 

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Wendy
Door

Wendy

op 14 Sep 2012

Interesant!

Maggie
Door

Maggie

op 17 Sep 2012

Is de hulp van Stichting Mee eigenlijk kostenloos? En kan je ook terecht als je geen handicap hebt?

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 18 Sep 2012

Hoi Maggy, Dank voor je bericht. Ja de hulp is gratis, dus inderdaad kosteloos. Je zult wel een relatie moeten hebben met iemand die een handicap heeft, bijvoorbeeld een kind, partner of ouder, of je moet zelf een handicap hebben. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het wel. Groeten, Leo van Veenendaal

Sicco
Door

Sicco

op 29 Sep 2012

Hoi Leo, Interessant verhaal over loopbaanbegeleiding! N.a.v. hiervan heb ik een vraag. Nu ik zo'n anderhalf jaar geleden ontslag heb genomen en begonnen ben aan een nieuwe maatschappelijke uitdaging, realiseer ik me pas echt hoever ik al die jaren 'van me af heb geleefd' tijdens mijn vorige banen. Ik speelde, zonder dat ik het door had, een rol die niet de mijne was.Ik vraag me af of jij die soort 'achteraf realiseringen' wel eens in je praktijk meemaakt? met groet, Sicco

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 29 Sep 2012

Dag Sicco, Leuk dat je weer eens reageerde op een van mijn blogposts. Ik heb inderdaad een klant die zich steeds meer realiseert dat haar werkkeuze in het leven onbewust gemaakt is. zij is er namelijk achter gekomen dat haar vrienden in haar vroege twintiger jaren indirect haar tot een beroepskeuze hebben geforceerd, waar zij nu spijt van heeft. Beter geformuleerd, zij heeft dat natuurlijk zelf laten gebeuren. Grenzen trekken of grenzen bewaken behoren niet tot haar sterkste vaardigheden. Zij heeft nooit haar werk leuk gevonden, maar zij was er wel goed in. Vanwege de lage inkomsten van haar partner en de hypotheek, is ze blijven doorsukkelen. Toch heeft ze haar verdriet niet ingeslikt, maar werkt via mijn hulp aan een nieuwe loopbaan, die totaal anders gaat worden, dan haar loopbaan hiervoor. Mijn cliënte wilt van een kantoorbaan in de financiële sector naast haar huidige baan zichzelf omscholen. Het wordt en baan in de horeca. Het liefst wilt zij een café overnemen, maar dat wordt te duur. Nu gaat ze een dag in de week stage lopen in een café waar ze vroeger altijd graag kwam. Ik zie dat ze er blij van wordt. Tot een volgende keer, Sicco.

Loopbaancoach
Door

Loopbaancoach

op 01 Nov 2012

Een ander verschil zie ik in het opleidingsniveau van de client. Kort door de bocht gesteld, werkt een jobcoach vaker met lager opgeleide werknemers. Een loopbaancoach met zowel laag- als hoogopgeleiden. De gedachte hierachter is dat hoger opgeleiden toch sneller de wegnaar de arbeidsmarkt kunnen vinden, na op het juiste pad te zijn geholpen door een loopbaancoach. Ben je het hier mee eens, of juist helemaal niet? Groet en succes, Lennart

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 04 Nov 2012

Beste Lennart, Dank voor je reactie. Ik zie ook een verschil in algemene zin tussen laag- als hoogopgeleiden. Natuurlijk kunnen de hoogopgeleiden over het algemeen zelfstandig een baan bemachtigen of zelfstandig ondernemer worden. Toch zijn er ook veel hoogopgeleiden die met beperkingen zitten. Ik heb veel ervaring met Add'ers, Adhd'ers en mensen die last hebben van een ontwikkelingsstoornis in het autistisch spectrum met daarbij de ruimte restgroep van PDD-NOS. Deze mensen zijn ook vaak redelijk hoog opgeleid, maar komen zonder begeleiding niet aan het werk. Dus ik ben het met je gedeeltelijk eens. Deze mensen hebben juist behoefte om, bijvoorbeeld, door Stichting MEE geholpen te worden.

gold account
Door

gold account

op 17 Dec 2012

Het door de Gezondheidsraad geopperde idee van levensloopbegeleiding lijkt tegemoet te komen aan een behoefte. De Gezondheidsraad stelt voor dat MEE deze taak krijgt toebedeeld (Gezondheidsraad, 2009, p. 70). Niet alle mensen met autisme zullen zich hierin kunnen vinden; sommige normaal- tot hoogbegaafde volwassenen voelen zich door medewerkers van MEE niet voldoende begrepen en geholpen. MEE heeft vooral veel ervaring met volwassenen die minder zelfredzaam zijn en/of op een wat lager niveau functioneren. De begeleiding van normaal- tot hoogbegaafde volwassenen met een ASS die in verschillende mate min of meer zelfstandig zijn, vraagt een specifieke expertise, die vaak afhangt van de persoonlijke kennis en ervaring van een consulent. Het zou wenselijk zijn dat iemand zelf een levensloopcoach kan kiezen. Dit zou bijvoorbeeld een begeleider van de woonvorm kunnen zijn waar hij een goede band mee heeft, een jobcoach, een therapeut van het Autismeteam, een begeleider van MEE of een PGB-coach. Belangrijk is dat de persoon het gevoel heeft begrepen te worden; volwassenen met een ASS moeten hun omgeving vaak heel veel uitleggen over hun eigen functioneren en worden daarbij lang niet altijd even goed begrepen. Dit heeft invloed op de ervaren hulpverlening. Overigens zou de begeleiding door een levensloopcoach niet beperkt moeten blijven tot transities (overgangsfasen in het leven); het is belangrijk om voortdurend een vinger aan de pols te blijven houden en zo nodig bij te sturen, zodat de verschillende levensgebieden zoveel mogelijk in evenwicht blijven. Wanneer één levensgebied uit balans is, heeft dit een grote invloed op de overige levensgebieden.

inspiratie
Door

inspiratie

op 26 Dec 2012

[...] over de bucketlist, helaas geen reacties. Daarentegen heb ik 8 reacties gehad op het artikel: Zijn jobcoaches gelijk aan loopbaancoaches wat ik zo uit de losse pols schreef. Ik heb het dus niet in de hand en dat is soms maar goed [...]

inspiratie
Door

inspiratie

op 26 Dec 2012

[...] over de bucketlist, helaas geen reacties. Daarentegen heb ik 8 reacties gehad op het artikel: Zijn jobcoaches gelijk aan loopbaancoaches wat ik zo uit de losse pols schreef. Ik heb het dus niet in de hand en dat is soms maar goed [...]

Jan Klaas
Door

Jan Klaas

op 22 Mar 2016

Wat ik nou het verschil tussen een coach en psycholoog?

Over mij
Door

Over mij

op 05 Apr 2016

Dag Jan Klaas, Excuses voor mijn late reactie. Het verschil tussen een coach en een psycholoog is dat coaches werken met mensen die eerdere ervaringen redelijk hebben verwerkt en toe zijn om een verdere stap te maken in hun leven. Het leven is redelijk stabiel, maar je wilt meer je talenten gebruiken om een leven te leiden die zinvol is en meer vreugde geeft. Daarbij worden vaak doelen samen met de coach gedefineerd die dichtbij je haalbare grenzen komen. Een psycholoog daarentegen heeft meer verstand van stemmingswisselingen, psychische aandoeningen en wil samen met jou een gesprek daarover. Zij willen jouw situatie meer stabiliseren. Het aantal gesprekken bij een psycholoog kunnen gemiddeld wat vaker zijn dan bij een coach.

Reactie plaatsen