Is lifehacking hetzelfde als het nieuwe werken?

150 lifhacking tips, een boek om slimmer en efficiënter te werken” zag ik laast toevallig terwijl ik last wat boeken liep. Twee later kwam ik via Internet erachter dat je dat boek ook gratis kon downloaden, verder op zie je hoe.

Het boek sprak me gelijk aan omdat ik altijd effectiever mijn werk wil doen, niet alleen mijn werk, maar meer dan dat! Van nature ben ik helemaal niet zo effectief, aangezien ik het belang er niet van inzag. Het boek geeft me veel inspiratie om de dingen net even anders te doen, dan ik gewend was te doen.Sinds ik kinderen opvoed, een baan en een website heb en mijn sociale leven grotendeels wil behouden, heb ik gekozen om sneller, effectiever en dus slimmer mijn werk te gaan doen. Met vallen en opstaan weliswaar!

De eerste keer dat ik geconfronteerd werd met een radicale wijziging in mijn werk, was in het jaar 2003. Ik had gigantische achterstanden om achterstallige bijstandsaanvragen in te kloppen. Ik kreeg gelukkig hulp van een externe kracht  die lifehackingtips van nature toepaste.

Drie maanden later was ik al een goed eind op weg, om de meest effectieve persoon op mijn afdeling te worden, dankzij de regels van lifehacking.

Wat is lifehacking eigenlijk?

Lifehackers zijn probleemoplossers die de beschikbare middelen op een slimme en/of onconventionele manier gebruiken. mensen die gek zijn op lifehacking doen dat met de problemen van alledag variërend van het zo effectief indelen van je bureau tot het slim verzamelen en ordenen van je dagelijkse nieuwsvoorziening. Het zijn vaak mensen die inspirerend en gedreven zijn en alle tips en trucs met iedereen te willen delen. Het boek bestaat uit 6 hoofdstukken:

  1. Algemene lifehacking tips
  2. kantoortips
  3. Windows en outlook
  4. persoonlijke ontwikkeling
  5. Web 2.0 ( linkedin, hyves google
  6. Mac-tips.

Het gaat dus over het leven in zijn algemeenheid. Het is dus niet de bedoeling dat je het boek van A tot Z leest, neem er stukje uit en ga het gelijk uitproberen. Stel het dus niet uit. Doen doen en nog eens doen!

Wat kan je vandaag toepassen om morgen effectiever je werk te doen? Dat is waar dit boek over gaat.

Een voorbeeld wat mij erg aanspreekt is het volgende:

personal branding, hoe zet je jezelf op de kaart in netwerkend nederland?

  1. Gebruik je eigen naam in je email adres. Gebruik je naam als gebruikersnaam, is meer transparant en komt ook een stuk professioneler over.
  2. Blog : Laat zien wie je gewoon bent, een weblog kan je daarbij helpen.
  3. Reageer: als je een blog hebt, neem dan ook de moeite om op de hoogte te blijven van andermans blogs.
  4. Zet je cv en portfolio online: via bijvoorbeeld linkedin, del.icio.us ( favorieten) flickr.com( foto’s)  en 43things.com ( [intlink id=”838″ type=”post”]doelen[/intlink]).
  5. Bezoek evenementen die je interesseren, maak contact en stop er energie in.

Een ander voorbeeld is uit het hoofdstuk persoonlijke groei:

Mulitasken bestaat niet doe gewoon één ding tegelijk.

Multitasken betekent: ‘meerdere handelingen tegelijk uitvoeren’. Veel mensen laten zich verleiden door verschillende taken tegelijk uit te voeren, met als gevolg dat je veel half doet, minder rust en ruimte in je hoofd hebt. Het gevolg is dat je laat leiden door je directe omgeving in plaats dat jij de leiding in je leven weer terug neemt.
Het gaat erom dat je met volle aandacht een taak heel goed doet, ben je daar mee klaar, dan begin je met de volgende. Het is echt wetenschappelijk aangetoond, dat je op termijn effectiever en sneller je zaken op orde hebt.

Dit zijn dus twee voorbeelden, maar in het boek staan er dus 150 in, die je gratis kan downloaden op www.lifehacking.nl.

Doe je voordeel ermee.

Zou leuk zijn als  je even een reactie achter laat.

Groeten,

Leo