succesfactoren: planning en implementatie vanuit een STARR beschrijving

Bij de succesfactoren, deel 3 gaat het over de laatste factoren die nodig zijn om succesvol in je loopbaan of bestaande werk te zijn. Na de succesfactoren: vaardigheden, kennis, netwerk en strategie, nu de factoren: planning en implementatie.

Zelf ben ik weer een studie aangegaan. Ook daar moet ik een planning voor maken. Om een goede planning te maken heb je een deadline nodig.

Er wordt wel eens gezegd dat een deadline: “a dream with a date” is. Wat helpt is een deadline in je agenda te zetten, eigenlijk heel simpel. Veel mensen doen het niet, omdat het enorm confronterend is als je de deadline niet haalt.

Veel mensen doen het niet, omdat het enorm confronterend is als je de deadline niet haalt.

Als jij  gewoon voor een bepaalde datum een opdracht inlevert, en je haalt de datum niet, zullen er ook  geen uitjes met de kinderen, partner of een artikel op mijn website  plaatsvinden.  Dat helpt jouw om te focussen. Stel dat je activiteit te groot is om er een strakke tijdslimiet aan te plakken, dan kun je het beste wat deelactiviteiten in je  agenda zetten, zodat de hoofdactiviteit op termijn zorgvuldiger te benaderen is.

Planning is het einddoel voor je zien.

Begin met je einddoel voor ogen. Wat moet je doen om dit te bereiken?
Denk goed na om vervolgens je eerste stap te bedenken die jij eerst nog moet doen om dát te bereiken, etc.

Plan niet ALLES wat je moet doen om een project af te maken.

Focus alleen op het eerstvolgende dat je moet doen om voortgang te maken.

Wat ook voor je planning en implementatie kan helpen is  een STARR (methode) beschrijven. Via de STARR methode kun je een competentie beschrijven die je weer in een sollicitatiegesprek of acquisitiegesprek kunt gebruiken. Ook voor eventuele portfolio opdrachten is de Star een handig instrument. De STARR methode heb ik al eens een keer in een video uitgelegd. STARR staat voor: Situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Een goede competentiebeschrijving is nodig om zaken in de toekomst te verbeteren en  vervolgens weer te implementeren.

Een Starr is een bouwsteen voor elke competentie omschrijving.

Dus samengevat. Een planning is een deadline stellen voor een activiteit die je gaat doen. Als deze activiteit te groot is, kun je eerst je deel activiteiten beschrijven om stap voor stap de hoofdactiviteit zorgvuldiger te benaderen. Focus alleen op de eerste volgende activiteit.

Voor de gemotiveerden onder ons heb ik zal ik  een voorbeeld geven over een competentie voor mijn studie. Deze competentie heet: bijdragen aan beroepsontwikkeling.
Ik heb workshop gegeven, maar door zaken verkeerd te doen, te vergeten, of  te veel verteld te hebben, kun je door een goede competentiebeschrijving via de STARR zaken voor de volgende keer weer verbeteren. Het is een reminder. Door veel beschrijvingen van competenties te maken, zie je vanzelf wat je ontwikkelingen zijn geweest.

Nog één keer een voorbeeld van een STARR:

Als ik voor de PC zit en het beeldscherm valt weg, dan heb ik een probleem: Situatie
Ik ga zien wat het probleem is en eventueel oplossen: TaakIk zie dat de stekker er nog inzitten, de overige lichten doen het ook niet, ik loop naar de meterkast en ik zie dat er een stop is doorgeslagen: Actie
Ik druk de stop weer in en er is weer licht: Resultaat de PC loopt weer.
Het geeft me zelfvertrouwen dat ik zelf achter de oplossing ben aangegaan: Reflectie

Kortom de Starr zeer beknopt uitgelegd.

Wat is implementeren?

Implementeren is niks anders dan de bestaande behaalde competentie te verbeteren door de fouten eruit te halen. Op deze manier zul je naar een ander niveau komen, waar je weer andere fouten maakt. Deze manier van handelen,  kun je het beste beschrijven als de formule FFF (Fail, Fast, Forward), Veel fouten maken door snel vooruit te gaan 🙂
Veel fouten maken om snel naar een ander niveau te gaan. Het is een pragmatische manier om je niveau van handelen en creëren  snel te verhogen. Dit in tegenstelling tot het uitgebreid voorbereiden van werkprocessen, kleine pilots draaien, evalueren, uitstellen van het oorspronkelijke plan om vervolgens met elkaar een compromis te sluiten en weg te gaan met een voorstel waar zich iedereen in kan vinden. Het resultaat is dat de  glans van het oorspronkelijke idee er wel af is en dat het door compromis te sluiten een middelmatig concept is waar niemand echt blij van wordt.

 

Bron: Plannen met KPI’s (Passionned Group)” https://www.passionned.nl/strategie/performance-management/kpi/https://www.pdcacyclus.nl