Mijn baan is niet leuk meer, wat nu dertigers?
04 november 2012 
3 min. leestijd

Mijn baan is niet leuk meer, wat nu dertigers?

Dertigers hoor ik zeggen, vaak in de intake van een coachingsbijeenkomst. Mijn baan is niet leuk meer, wat nu?
Eigenlijk bestaat mijn klantenkring uit voornamelijk dertigers en begin veertigers. Waarom zij, waarom geen mensen die jonger of ouder zijn? Helaas heb ik op deze vraag niet een volledig antwoord. Dertigers kunnen nog een behoorlijke draai aan hun leven geven, doordat ze in hun kracht van hun leven zitten. Voor de dertigers plus onder ons, kijk ook even naar onderstaand filmpje en de zes tips onder het filmpje.

Het dertigers dillema

Het dertigers dilemma of dertigers dip zijn termen die wel in coachingsland langskomen, aangezien de opleidingskeuze steeds jonger wordt gemaakt.  Zeker voor mensen met VMBO of VBO diploma worden keuzes al rond de 14 jarige leeftijd gemaakt.
Ook voor HBO’ers en WO’ers  wordt rond je dertigste het cruciaal of het werk zin geeft.

De risico’s van een opleidingskeuze.

Een opleiding wordt vaak door de ouders en vrienden gestimuleerd omdat de ouders vaak voor zekerheid gaan. Je vrienden weten vaak totaal niet wat er nog verder te koop is in de wereld. Wat Pietje doet, gaat Jantje ook doen. Een beïnvloeding tijdens een behoorlijk onbewuste fase in je leven kan echt fataal zijn. De consequenties van zo’n keuze kan desastreuze gevolgen hebben. De meest zelfmoorden worden tussen je 25ste en 30ste gepleegd. Je beseft dan vaak pas, wie je eigenlijk geworden bent.Dertigers en hun dilema's

Wie herinnerd nog de reclame van “Even Apeldoorn bellen” van Centraal Beheer uit 1995 ( lang geleden, ik weet het).  Je zag toekomstige celebrities als kleine jongen of meisje muziek uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld Elton John, Stevie Wonder en Billy Joël en Joe the plumber ( loodgieter). De toekomstige celebraties noemden hun droomberoep en werden ook muzikant of zanger. Joe the plumber speelde nog beter dan de rest, maar werd net als zijn vader, loodgieter.

Werk vinden voor dertigers

Vaak weten we het niet echt rond onze 18e levensjaar. We doen maar wat en worden er niet gelukkiger op als we rond de 25 jaar zijn beland. Enige twijfel over je loopbaan hebben de meeste mensen rond die leeftijd wel last van. Als je het echt niet weet. Je het gevoel hebt dat je achter je vader en vrienden hebt nagelopen, dan komt pas de echt de ellende.

Vaak geven we de schuld aan onze ouders en de maatschappij en liggen hier jaren mee overhoop.  Om van loopbaan te veranderen vind je lastig. Je maakt geen keuze plattegrond wat je wel wilt gaan doen. Tijd om naar een loopbaancoach te gaan voor loopbaanadvies of  een ander advies van een professional? Vandaar deze vraag van velen dertigers.

Wat belangrijk is dat je beseft wat je tot nu toe in je werk en privéleven gedaan hebt. Wat onthult uiteindelijke je keuze plattegrond over je werkbenaderingen tot nu toe? Uiteindelijk dien je te beseffen dat werk doen waar je totaal de zin niet van inziet, echt dodelijk kan zijn. Graag verwijs ik je naar het citaat van een groot Russische schrijver: Dostojevski.

“De verschrikkelijkste straf voor een mens”, schreef Dostojevski, “is hem te veroordelen tot levenslang werk dat volstrekt nutteloos en betekenisloos  is.”

Om meer je talenten te ontwikkelen is mijn advies:

Niet denken over banen,  Meer gaan doen of het werk wat voor je is. Ga meelopen bij een baan. Als is het maar een dag. keuzes maken is aan voorbereiding doen. Inzicht eerst, dan pas keuzes maken.

Vijf stappen om dichter bij je baan te komen

  1. Doe de breindump, uitgelegd in een ander artikel.
  2. Maak een keuze plattegrond van alle keuzes op werk- en studie gebied die jij tot nog toe gemaakt hebt. Maak een lijn met verschillende jaartallen erop. Begin bij de lagere school of basisschool en eindig met je huidige werk. Zorg dat je lijn omhoog gaat als je het leuk had. Je lijn gaat naar beneden, als je in een dip terecht kwam.
  3. Ga dingen doen die je nog niet gedaan heb. Denk of pieker niet, ga een dag meelopen met een andere afdeling. Bij een bedrijf van een vriend of ga vrijwilligerswerk verrichten.
  4. Denk niet aan wat je allemaal gaat opleveren en wat je eventueel ermee gaat verliezen. Denk dus niet aan geld. In de jaren zeventig waren er twee psychologen: Amos Tversky en Daniel Kahneman.
    Zij waren bezig met een serie experimenten over verliezen en winnen. Mensen bleken een hekel te hebben aan verliezen. Verliezen is 11 keer zo erg als winnen. Winnen levert wel het meeste op. Ga dus keuzes maken voor werk waar je iets bij voelt.
  5. Bezinning moment: Wat maakte je blij tijdens je nieuwe werk, stage, vrijwilligerswerk? Wat gaf jou vreugde, blijdschap en gaf dat werk je enige zingeving? Waar ben je succesvol in geweest? Kijk ook nog even naar de star methode.

Mocht je nog tips hebben of gewoon reageren, geef dan je reactie weer. Voor een afspraak, zie onderstaande inschrijfformulier.

Succes ermee,

Leo van Veenendaal

 

 

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Maggie
Door

Maggie

op 05 Nov 2012

Leuk artikel weer. Zou je me het artikel over de breindump ook even kunnen mailen, of een link kunnen plaatsen? Bedankt

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 06 Nov 2012

Hoi Maggie, Het woord breindump is klikbaar gemaakt, dus het woord verwijst nu naar het betreffende artikel Dank voor je opmerkzaamheid.

Wendy
Door

Wendy

op 05 Nov 2012

Ja overstappen op een andere baan is denk ik ook eng, vooral het opgeven van en het behouden van een baan. In het begin van ons huwelijk is mijn man een tijdje werkloos geweest, toen heeft die een switch gemaakt. En heeft via werk ook een scholing gedaan voor SPW4. Dat was wel grappig om de vlag voor je man uit te hangen omdat die geslaagd was. Nu bijna 2 jaar geleden weer werkloos, en volgende week, mag hij weer een nieuwe baan beginnen en daarbij bijna een jaar erbij leren, IG, en hij heeft er zin in. En ik hoop naar zijn opleiding weer voor hem trots de vlag uit te hangen. Wat ik heb er vertrouwen in!

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 06 Nov 2012

Hoi Wendy, Allereerst gefeliciteerd met je man, een hele prestatie om na bijna 2 jaar geen baan meer te hebben, toch terug te komen en nog met een opleiding erbij ook. Vroeg me af wat je man precies gaat doen. Een jaar erbij leren, IG? Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt.

Loopbaancoach
Door

Loopbaancoach

op 13 Nov 2012

Je vergeet Tip 6: Ga een gesprek aan met Leo! Hij kan je laten zien dat je baan wél leuk kan zijn, maar dat er misschien elementen (Leidinggevende, nare collega's, kantoor) zijn die het plezier in je werk ontnemen. Daar is dan vaak wel iets aan te doen! Ik heb ontdekt dat Leo je hier goed bij kan helpen. Plezier, Lennart

Keep up the good work! - Ondernemender in je werk| Coaching Utrecht
Door

Keep up the good work! - Ondernemender in je werk| Coaching Utrecht

op 20 Nov 2014

[…] moet ook denken aan het reclame filmpje: Even apeldoorn bellen. Kijk voor het filmpje op: http://ontwerpjeleven.nl/dertigers-en-hun-baan en scroll even naar […]

Keep up the good work! - Ondernemender in je werk| Coaching Utrecht
Door

Keep up the good work! - Ondernemender in je werk| Coaching Utrecht

op 20 Nov 2014

[…] moet ook denken aan het reclame filmpje: Even apeldoorn bellen. Kijk voor het filmpje op: http://ontwerpjeleven.nl/dertigers-en-hun-baan en scroll even naar […]

Reactie plaatsen