Four Hour Work Week. Hoe krijg je meer vrije tijd met meer geld?
08 augustus 2010 
3 min. leestijd

Four Hour Work Week. Hoe krijg je meer vrije tijd met meer geld?

Dit artikel heb ik ontleend uit het boek: Four Hour Work Week van Tim Ferriss.

De afgelopen week zat ik in een coachgroep met een man die niet gewend was om complimenten te krijgen. Bij de vraag waarom hij nooit wat vroeg, was het antwoord dat hij bang was irritant te zijn.

Hij noemde zichzelf geen Jeroen, maar Jeroentje, deze naam stond trouwens ook op de deelnemerslijst.

Bij de vraag waarom hij irritant zou zijn, antwoordde hij:  “bang te zijn om domme vragen te stellen.” Dit verhaal is de tegenhanger van inspiratie.

Ik hoor zulke verhalen regelmatig, wat ik natuurlijk zeer betreur, aangezien de weg naar succes, in dit geval, voor deze man een lange weg zal zijn. Aan de andere kant van het spectrum zijn mensen die ondanks alles zich waardig en doelgericht inzetten voor een betere toekomst voor zichzelf en vaak voor anderen. Je kunt denken aan de Nelson Mandela’s van de wereld, maar ook voor figuren die minder bekend zijn en die misschien hoe gek het ook klinkt eigentijds kunnen inspireren. Mensen die succesvol zijn geven altijd inspiratie.

Timothy Ferriss  ( 1977) is zo’n man die met zijn boek: “four hours work week”, een doorbraak forceerde  ( 2007) hoe om te gaan met je persoonlijke doelstellingen? In zijn boek werkt hij met de DEAL formule: definieer wat je wilt en maak een tijdschema wanneer je deze zaken binnen bereik wil hebben. Elimineer  nutteloze  tijdverschijnselen, zoals internet, tv, blackberries. Automatiseren van routine klussen tot en met het uitbesteden van die klussen aan de goedkopere experts in de lage loonlanden. De laatste letter van de DEAL methode  is “liberation”. Hoe bevrijd je jezelf uit je bestaande situatie, kortom hoe wordt je financieel vrij? Hoe plan je een eigen( mini) pensioen, ook al ben je 30 jaar oud? Ferris laat hiermee zien dat alles wat je op je 65ste van plan bent om te organiseren, je nu al kan gaan doen. Vooral nu aangezien je normaal gesproken over een optimale fysieke en mentale gezondheid beschikt.

Deze man en zijn boek, Four Hour Work Week, had zo in de “matrix” kunnen spelen, al was het maar omdat hij in één leven: wereldkampioen tangodansen geworden is, Chinees nationaal kampioen in kickboksen, sportadviseur van meer dan dertig wereldrecordhouders, haaienduiker, etc.. de lijst is lang ( geen fictie, is ook verifieerbaar.four hour work week van Tim Ferriss

Hoe heeft hij dat allemaal kunnen bereiken? Door de werktijd aanzienlijk te verkorten naar vier uur werken door een geautomatiseerde business op te zetten.
Alleen dat is niet alles? Om het leven wat hij leeft te kunnen leven is het belangrijk je mindset volledig op de kop te zetten. Wat hij dan ook in zijn boek Four Hour Work Week uiteenzet.

Het gaat met name over tijdschema’s die volgens Tim Ferriss niet kloppen, om bijvoorbeeld een taal te leren, een vechtsport beoefenen heb je een andere mindset nodig.
Mensen kunnen veel meer door bestaande aannames/overtuigingen breken en de zaken op een andere manier aan te pakken. Veel procedures kun je versnellen. Procedures zijn vaak aannames die voorgangers hebben vastgesteld. Door versneld door de procedures te wandelen, kun je opmerkelijk of baanbrekende resultaten verwachten. Andere input levert gegarandeerde andere output op.

Drie keer de Four Hour Work Week herlezen.

Dit boek heb ik al drie keer herlezen, omdat Four hour work week mij zo veel inspiratie geeft  door het leven eens geheel van een andere invalshoek te bekijken. Het viel me wel op dat ik dit boek altijd pak als het zomer is, blijkbaar is de winter meer iets om je oude gedragspatronen weer eens in te wrijvenzomerinspiratie, hoe krijg je meer vrije tijd met meer geld?.

Dit boek is dus een echt een baanbrekend inzicht.

Zijn volgende boek is meer een gids geworden, hoe je je gezondheid op een hoger plan zet in 8 weken, het  boek heet dan ook: “The 4- hour body” , je kunt dit boek zien als een vervolg op de “Four hour work week”, maar is ook bestemd voor een ander doelgroep. ( In 2012 is het boek, The 4-hour body gepubliceerd).

Koop het boek: “Four hour work week”, het zal je zeker verrijken. Naast dit boek geeft Tim Ferriss ook veel inspiratie tips op zijn website: four hour work week. com. Je vindt daar onder andere ook workout schema’s, voedingtips, etc.

Zou leuk zijn als je een reactie achter.

Ciao

Leo van Veenendaal

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Jeroen Damsma
Door

Jeroen Damsma

op 09 Sep 2010

Hi Leo, ja eindelijk neem ik eens tijd om op je site te kijken. Inspirerend om te zien dat jij je dromen hebt verwezenlijkt en nu een interessante coaching site gebouwd hebt. Proficiat daarvoor!!!Ik ben benieuwd wat je volgende stap zal zijn. Opvallend is het wel dat er tegenwoordig zoveel coaching opleidingen en bureau's zijn? Wat is hier volgens jou de reden van? In ieder geval heel veel succes met je coaching bedrijf en ik hoor graag hoe het verder gaat. Groet, Jeroen Damsma

admin
Door

admin

op 10 Sep 2010

Hoi Jeroen, Dank voor je reactie, altijd leuk als ik ook wat kritische geluiden hoor met betrekking tot al die coachingsbureaus en coachingscursussen. De reden van al die opleidingen en instituten is volgens mij dat we in een informatie tijdperk leven en dat er door al die vele rondslingerende data keuzes gemaakt moeten worden. Vanuit je eigen kracht, innerlijke bron of authenticiteit moeten we opnieuw naar de informatiestromen kijken en er uit halen wat voor jou het beste past. Vaak gebeurt dat niet en gaan mensen lukraak studies oppakken of solliciteren op banen die helemaal niet bij degenen passen. Om vervolgens rond je 35ste er achter te komen dat je totaal geen energie meer hebt en door de bomen het bos niet meer ziet. Dit noemen we ook wel de dertigersdip/dertigersdilemma of quaterlife crisis. Zonder daarvan bewust te worden, kan je hier, als je niet uitkijkt, jaren in zitten. De huidige generatie derdigers en toch ook wel veertigers worden ook wel de BOF generatie genoemd: Ze zijn op zoek naar betekenis, ontplooiing en fun. Hoe ga je dat bewerkstelligen is dan een logische vraag? Vandaar die vele coaches en bureaus. Mocht je nog meer vragen hebben, of je bent het er niet mee eens, kan je natuurlijk altijd weer reageren op mijn blog. Groeten, Leo van Veenendaal

Erik
Door

Erik

op 14 Aug 2011

Hoi Leo, Deze zomer heb ik “four hour work week “ gelezen, dank voor je tip. Ga inmiddels naar een coachingprogramma om de ideën van Tim Ferriss wat meer praktisch in mijn bedrijf toe te kunnen passen. Om passief inkomen te verwerven is toch niet zo makkelijk als ik dacht.

Michiel
Door

Michiel

op 15 Aug 2011

Dag Leo, Ik ben al sinds jaar en dag ambtenaar. Heb 2 jaar tussendoor gewerkt als detacheringskracht in diverse gemeenten, maar dat is me - het hogere salaris daargelaten- niet zo goed bevallen. Nu ben ik van plan om van mijn hobby mijn beroep te maken en ben ik de website PlasticPeople.nl gestart. Hoop hiermee een loopbaan-omsalg te bewerkstelligen. Mijn vraag en jou is nu de volgende: Is het verstandig om van je hobby je beroep te maken? Het vrijblijvende karakter dat inherent verbonden is aan het begrip hobby kan zo wel verloren gaan. Heb jij tops en tips om van Plastic People een succes te maken?

Leo
Door

Leo

op 26 Aug 2011

Hoi Michiel, Ik wilde je een reactie geven via een video review, helaas begreep ik de techniek nog niet helemaal. Ga het in de nabije toekomst nog een keer proberen. Dus nu maar even op deze traditionele manier. Dank voor je reactie, waardeer ik zeer overigens. Je domeinnaam: www.plasticpeople.nl vind ik een goed gekozen naam voor je product en diensten: plastic worstel-en actiefiguren. Deze naam roept volgens mij voor mensen die deze figuren leuk vinden, een bepaalde emotie op. ( Nog beter is www.plasticpeople.com, aangezien je business wereldwijd kan verkopen) Je website moet je echt anders beginnen, welkom op...website, maakt geen impact. Maak een mooie kleurrijke header die mensen begrijpen, wat gebeurd er op mijn website. Mensen doen er namelijk 4 seconden om over je site te oordelen en zijn weer weg om nooit meer terug te komen. De logo van de site ziet er goed uit, past prima bij het product, niks meer aan doen. Wat versta ik onder een hobby en wat is volgens mij een business? Goede vraag, kort antwoord. Je hobby is wat je voldoening geeft en waar je plezier aan beleeft, maar je verdient er geen geld mee. Je business precies het zelfde, alleen je gaat denken wat je bezoekers echt nodig hebben. Je gaat van je site een aantal verdienmodellen maken. Belangrijk is de vraag: Wat hebben jou klanten nodig en daar ga je op inspelen. Welke modellen zou je kunnen gebruiken: 1 verkoop van producten, via een andere site dan je huidige ( www.luondo.nl) binnen vijf minuten een eigen shop, met een mooie paypal knop erop. Je buitenlandse klanten moeten kunnen betalen met een creditcard. 2 taxatie van producten van klanten 3 je zou ander sites kunnen benaderen die voor jou gaan verkopen voor een x percentage van de winstmarge. ( affiliatie partners zoeken) 4 Google Adsense ( advertenties waar mensen op kunnen klikken, kost je wel wat, maar je kan het eerst gaan testen) Je huidige site moet je meer gebruiken om traffic aan te trekken, dus meer schrijven over je passie, minimaal 1 keer per week. Je webshop zou ik niet op deze site doen, wordt te rommelig. Probeer deze site met je webshop te linken. Geeft veel meer duidelijkheid. ( kan je via je provider regelen) Maak voor je Engelstalige klanten een aparte site, kan ook later, gebruik een domeinnaam.com daarvoor. Engelstaligen kijken niet zo vaak naar domeinnaam.nl. Voor Nederlanders precies hetzelfde: mensen kijken eerste naar .nl, daarna meer naar .com Maak je menu wat groter, mag wel wat meer opvallen. Product voor een business is een goed idee, maar dan wereldwijd. Desnoods maak je alleen maar een Engelstalige site ervan. Die paar Nederlanders lezen namelijk wel Engels. Voor dit keer even voldoende. Mocht het lukken om een review te geven, dan hoor je nog van me. Succes met je business of hobby, aan jou de keuze. Leo

Reactie plaatsen