Innerlijke dialoog dag 6 helweek.
23 januari 2015 
1 min. leestijd

Innerlijke dialoog dag 6 helweek.

Innerlijke dialoog is het hoofdstuk van dag zes van de helweek. Het is mijn meest geslaagde dag geworden van de helweek.

De innerlijke dialoog is het sturen van je dagelijkse gedachten. De kunst is om bewust te worden van al je positieve en negatieve gedachten, volgens het boek dan. De opdracht voor vandaag is om wat positiever naar je de gedachtes te kijken. Deze dag ga  je kiezen voor meer positieve gedachten. De negatieve gedachten ga je meer ombuigen naar wat meer positieve gedachten. Dat kan heel subtiel, het zijn geen grote bewegingen.

Ik denk dat dat het volgende meer waar is over je innerlijke dialoog:

Innerlijke dialoog is bewustwording van de ruis van je gedachten.

De kunst is dat je niet naar je negatieve gedachtes kijkt en oordeelt over die gedachten of dat je deze gedachten wil wegdrukken. Als je gedachten ziet en je vraagt je af wat die gedachten nu eigenlijk inhouden dan heb je meer een onderzoekende houding naar die gedachten toe. De kunst is steeds dieper naar je  hersenspinsels te kijken. Wat willen jou “negatieve” gedachten je eigenlijk vertellen? Wat weet jij er nog niet van? Je zogenaamde “positieve gedachten” zou  je op een soortgelijke manier moeten doen. Op deze manier ontstaat er geen oordeel over je gedachten  en er dus ook geen strijd tussen je gedachten onderling en de kans bestaat dat er meer helderheid optreedt. Wanneer gedachten minder troebel voor  je worden door begrip te tonen voor die gedachten, dan zal de energie van je gedachten  minder worden en uiteindelijk oplossen in de grote leegte.

Het is me aardig gelukt om dit onderzoek vandaag vol te houden. Tevens  heb Ik heb bij twee van mijn drie klanten een behoorlijke spiegel voorgehouden door te vragen over hun eigen overtuigingen, lees gedachten. Ik heb hen duidelijk  gemaakt dat de gedachten die actueel bij hen waren consequenties hadden voor een leefgewoonten waarin zij zichzelf kleiner maakte. Ik was daar zeer confronterend in en het had bij drie van de klanten duidelijk effect doordat ze stiller werden en  meer in contact stonden met mij.

Verder had ik wat collega’s gesproken zonder gelijk mijn mening ergens over te hebben. Ik heb minimaal twee vragen aan  het begin van het gesprek gesteld en actief geluisterd wat ze te vertellen hebben. Het gaf innerlijk rust, wat op de ander weer merkbaar was. Wat ik wilde vertellen wilde ik minder belangrijk maken.

Belangrijk is dat ik vooraf het hoofdstuk, innerlijke dialoog, heb gelezen. Daarmee geef je je hersenen de intentie om het net even anders te doen.

 

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Robbert
Door

Robbert

op 24 Jan 2015

Hoi Leo, Goed dat je tenminste een geslaagde dag heb gehad. Dat stukje over de gedachten vond ik inspirerend. Gr. Robbert

Leo van Veenendaal
Door

Leo van Veenendaal

op 25 Jan 2015

Hoi Robbert, Dank voor je compliment.

Reactie plaatsen