Passie is doen.

Passie is doen. Veel gesproken met mensen die over passie kunnen praten, de zogenaamde voetbalkenners. Ik noem dat geen echte passie.  Passie is toch wat je zelf moet doen.

Passie is dus geen zoeken naar rijke gedachten of piekeren over eventuele voorkeuren van je. Passie is meer een bewegen naar… totdat het vanzelf gaat. Als het nou niet lukt. Stel je dan voor dat je een vruchtenboom bent en gebruik je verbeeldingskracht. Wat voor bloesem zou jouw boom dan bijvoorbeeld krijgen? Antwoorden kunnen overigens zeer verrassend zijn.

Passie komt ook voor in je werk, maar dat zullen veel mensen zich niet in herkennen.  Neem ik trouwens aan hoor!. Heb ik ook geen wetenschappelijke gegevens over. Maar wat ik allemaal hoor tijdens de coachingbijeenkomsten, is niet veel goeds. Passie is voor mij werken zonder je echt in te spannen, of werken totdat het vanzelf gaat.  Kan beide lijkt mij. Het is een voortbewegen tot je weet wat je te doen staat. Dit proces kan dus  jaren duren.

Eerste stap naar je passie.

Hoe kom jij nou aan je passie? Als ik dat wist had ik hier niet zoveel vragen over in mijn praktijk. Een aantal mensen weten het vanaf hun vijfde al. De meeste mensen zullen er echt iets voor moeten doen. Als  je je passie hebt gevonden, dan geeft het nog geen garantie voor de toekomst. Net als je waarden in je leven, kunnen passies als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vroeger had ik passie over het weer, de meteorologie, toen astrologie (terrenwichelarij) en nu coachingpsychologie met een vleugje spielerei. Wie weet, komt er over vijf jaar weer iets aan. Hou ik me nu niet mee bezig!

Hoe kom je nou zo dicht mogelijk bij je passie?  Wat zou de eerste stap kunnen zijn? Eigenlijk voor velen de moeilijkste denk ik. Deze stap is namelijk één gedachte: misschien de perfectie loslaten. Elke beweging die jij maakt is een stap waar jij fouten mag maken. Dus op welk niveau je ook begeeft, de stappen maken het verschil!

Nogmaals passie is gewoon doen.

Voorbeeld 1.

Als jou passie het schrijven van een artikel of boek is, dan hebben velen van ons de gewoonte om foutloos elke zin te op te schrijven. Het gevolg daarvan is dat je je creativiteit blokkeert en nog erger dat je met schrijven stopt. De reden is je overtuiging dat je niet een perfect schrijver bent en er nooit één zult worden. Het moet volgens jou gelijk goed zijn.

Oplossing: Laat je gaan en ga schrijven. Doe het gewoon en maak die fouten, denk aan de video van the  Fu&&it factor.

Voorbeeld 2.

Jouw voornemen is drie keer per week te gaan hardlopen. Je houdt het vier weken vol. Je prioriteiten liggen vijf weken later toch ergens anders. Drukte op je werk, je kind is ziek of je hebt gewoon geen zin meer. Redenen waarom het toch niet bij je lukt, zijn: je stopt er twee weken mee. Je stelt het uit en zoals je waarschijnlijk al vermoed, komt er van  hardlopen niks meer van.

Oplossing: probeer hardlopen vol te houden, bij drukte,  door één keer in de week te gaan hardlopen in plaats van drie keer. Wat er ook gebeurt. Het is gemakkelijk om na 6 weken weer drie keer te gaan lopen en daardoor de draad weer op te pakken, dan een paar weken helemaal te stoppen.

Kortom wees niet te streng voor jezelf. Het leven is soms al moeilijk genoeg 😉
Trek die gympen aan en ga lekker rennen! Of pak die cursus die je altijd had willen doen. Niet op 1-1-16 , maar nu. Passie is doen!

Mocht je dit artikel oké vinden, laat dan een reactie achter.

Groeten,

Leo