Ja maar, wat alles lukt van Berthold Gunster.

Afgelopen weekend een boek gelezen waar ik zeer enthousiast over ben:” ja maar wat als alles wel lukt, de tien regels voor een ja-maar-vrij-leven” van Berthold Gunster. In de titel van dit artikel staat al een zin die waarvan ik hoop spannend genoeg is om het artikel uit te lezen….

Hoe komt het toch dat we zo vaak niet doen wat we ten diepste willen? Wat weerhoudt ons daarvan? Dit zijn toch wel de meest essentiële vragen van het boek die is opgedeeld in vier delen. Deel twee is de kern van het boek, zeg ja tegen: zijn, leven, intuïtie, vermogens, verlangens, doel anderen elke gebeurtenis, doen.

Lijkt eenvoudig als je de hoofdstukken zo terugziet, maar de beschrijving van deze hoofdstukken zijn juweeltjes. Het is min of meer een training hoe vaak je eigenlijk ja maar zegt. Het is spiritueel, down-to-earth, hartverwarmend en met humor geschreven. Door zijn eenvoud een groot resultaat!

Drie attitudes, ja en, nee want en ja maar!

Concept is: ja en, nee want en ja maar. Deze drie ( mind) concepten of attitudes beschrijven eigenlijk welke richting je kiest in een gegeven situatie. Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang om hun hobby als werk te gaan zien, aangezien er schijnbaar geen droog brood mee te verdienen valt. Daarom zeggen ze ja maar en gaan dan maar gewoon hun brood verdienen. Probleem blijft echter in stand want het verlangen is er nog steeds.

Mocht je geen angst hebben, maar louter verlangen dat kies je eigenlijk altijd de ja en houding, je gaat je verlangens achter na tot er wat beren op je weg komen, die meestal je attitude veranderen in een ja maar reactie of zelden nee want reactie. Voor Nee-want  is een assertieve houding nodig, die wij dikwijls niet in huis hebben voor een nieuwe situatie. Ja maar is de meest voorkomende houding om problemen die uit het verlangen voorkomen te lijf te gaan.

Op zich een prima houding, zo beschrijft Gunster, als het niet stagneert en uiteindelijk een ja maar houdig blijft. Het gaat om de accentverschuiving van een ja maar houding naar een ja en houding. Ga meer doen met je verlangens dan naar je problemen te kijken, dan loop je de kans om je probleem opgelost te hebben, omdat een van je verlangens is vervuld.

Het kan ook zijn dat achter je verlangens, een sterker verlangen schuil gaat. Ook dan loert een ” ja maar” houding op de loer. De kunst is dan weer op die houding te accepteren en er een ja-houding voor in de plaats te laten komen.Je kunt afvragen of het boek een gelukboek is? Mijn antwoord is nee. Je hebt misschien de kans op geluk als je de nieuwe aangereikte gereedschappen toe gaat passen.Het is eigenlijk puur een coach– en trainings boek, aangezien je steeds meer bewust wordt van je gewoonte- of gedragpatronen.

Het gaat om je vrijheid, je liefde, je leven die misschien zo hier en daar op slot zit en hoe je er naar kan kijken en doen!

Berthold Gunster en ja-maar

Het blijft een schaakpartij, maar dan wel eentje waar je vol overgave aan moet deelnemen volgens mij.  Wat is er mis om soms te “verliezen” als één van je verlangens die inmiddels als doel geformuleerd is, mislukt? Je bent toch goed bezig. Vertrouw dan wat meer op je intuïtie in plaats van het verstand. Hoe vertrouw je op intuïtie? Daar gaat dit boek uitvoerig op in. Tevens wordt er stil gestaan bij de beperking van het verstand, die een slakkengang schijnt te zijn van de intuïtie, aldus Berthold Gunster.

Berthold Gunster, heeft in zijn boek gebruik gemaakt van alledaagse herkenbare twijfels, die hij in mijn ogen zeer helder uiteenzet wat je met die twijfels kunt gaan doen en laten.

Nogmaals het verlangen is de bron, het probleem het gevolg daarvan. Dus als je een probleem hebt, moet je gelijk naar het onderliggend verlangen kijken wat onder dat probleem zit. De schrijver komt met vele voorbeelden, een daarvan is geldgebrek.

Wat is het onderliggende verlangen om wat aan je geldgebrek te doen? Onderzoek doen of er wel gebrek aan is.

Voor de meeste zaken heb je bijna altijd geld. Wat als je een groot huis wilt komen? Dan kijk je naar: welk verlangen heb ik om een groter huis te kopen? Vanwaar die behoefte? Wat zou ik er voor moeten doen om dat huis te krijgen? Grote kans is dat je een verlangen ontdekt of probleem oplost.

Lees dit boek! Het is gemakkelijk geschreven en leest dus snel.
Om er mee aan de slag te gaan, is een ander verhaal. Het kost gewoon tijd om een andere attitude aan te nemen.

Mocht je willen reageren. Doe het gewoon.

Leo van Veenendaal