Comfortzone uitbreiden? Zeven tips.
16 juni 2010 
3 min. leestijd

Comfortzone uitbreiden? Zeven tips.

Comfortzone is een gebied waarin je je veilig voelt. Het is een soort cirkel waarbij de rand zich afscheid tussen veiligheid en angst. Bij die grens wordt het spannend en de kans bestaat dat als je in je onveilig zone terecht komt, je leerproces start en waarin je nieuwe vaardigheden gaat ontwikkelen.

Zelf ben ik werkzaam in Utrecht als coach/loopbaantrainer. Om dit vak uit te oefenen, heb ik veel stappen moeten zetten om uit die comfortzone  te komen en coach te worden. Veel angsten heb ik tijdens die weg overtroffen en veel fouten heb ik moeten maken om te zijn wie ik nu geworden ben. Je bent er nooit, ook ik moet de volgende stap elke week weer zeten om te leren om nog beter te worden.Het proces om coach te worden heeft mijn leven wat meer vorm gegeven, wat maakbaarder, in plaats er alleen maar in te berusten. Toeval is mooi, maar veel zaken kun  je door je eigen toedoen meer voor elkaar krijgen dan ik van tevoren gedacht hebt.

Ieder mens heeft een comfortzone, dat is simpelweg de verzameling van alle alle zaken die jij zonder angst doet omdat zij routinematig zijn geworden en er vertrouwd mee geworden bent.

Comfortzone en de politiek.

Politici hebben meestal er geen moeite mee om voor een groep te staan en te spreken. Spreken in het openbaar hebben zij in hun loopbaan zo vaak gedaan, dat het binnen de comfort zone vastgelegd ligt.  De eerste keer zal ongetwijfeld  spannend voor hen zijn geweest, de tweede keer nog ook, maar gaande weg is er een soort basis houding ontstaan waar zij niet zo heel snel meer van afwijken.

Bij een politiek crisis kunnen velen politici juist weer buiten hun comfortzone treden, aangezien de stress die zo’n crisis oproept angst oproept en de prestaties eventjes  minder worden. De prestaties wordt bij zo’n incident wel lager, maar de ervaring van zo’n crisisberaad geeft de politicus ook weer kracht bij een volgende moeilijke situatie. Juist door zo af en toe buiten je comfort zone te komen, leer je veel en neem je de ( leer) bagage mee naar een volgende situatie.Comfortzone uitbreiden? Zeven tips

Des te groter je comfortzone is, hoe meer dingen je dus zonder enige moeite kunt doen. Wanneer je echt wilt groeien zul je dus constant je comfort zone moeten uitdagen. Dit kost wel energie op korte termijn, maar op langer termijn zal het je meer energie gaan opleveren.

Hoe groot is jou comfortzone?

Grote vraag die jij je kunt stellen is: Hoe groot is  jouw comfortzone? Welke dingen vind je spannend om te doen en welke dingen doe je met gemak? Stel dat  je conclusie is dat je bij veel vragen ook veel angsten oproept, dan zul je eerder met een kleine comfort zone te dealen te hebben, dan een grotere. Hoe krijg je dus een ruime comfortzone? Je mag  dingen gaan doen waarbij je afhankelijk voelt van anderen met de kans dat je weer eens afgewezen wordt.

Afwijzing, je hoort het goed. Na de doodsangst, de grootste angst die er is.

Om bijvoorbeeld een open sollicitatiegesprek te mogen voeren, moet je vragen om langs te komen, zonder dat je weet of de functie wel beschikbaar is.
Bij een traditioneel sollicitatiegesprek is dat niet het geval.
Jij weet dat er een functie is, anders had je de vacature niet gezien.
Juist door bijvoorbeeld te bellen om langst te komen, bestaat de kans dat je via de telefoon afgewezen wordt.
De kunst is dan om dit zakelijk op te vatten en deze afwijzing niet persoonlijk te maken.

Zeven tips om je uit de comfortzone te komen:

1. Maak een lijst met al je wensen/doelen en stel je prioriteiten.
Zorg dat je elke week wat doet wat je een beetje angstig maakt. Op deze manier gaat er wat bewegen in je mindset.

2. Stel vast wat je moet doen om een wens binnen drie maanden in vervulling te laten gaan.
Maak van je hart geen moordkuil. Spreek er met je vrienden of gezin over. Toets of je plannen realistisch zijn.
3. Maak een stappenplan van alle activiteiten die je moet doen om je wens succesvol te ondergaan.
Een stappenplan zorgt voor structuur en je kunt je achteraf jezelf controleren.
4. Ga jezelf toespreken, schrijf op wat je wil en visualiseer wat je wenst.
Gebruik al je zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven.

5. Stel vast, welke middelen je nodig hebt, bijvoorbeeld: een beamer voor je presentatie, mooie kleding voor een sollicitatiegesprek.
bereid je goed voor, sorteer alles ruim van tevoren en zorg dat alles er picobello bij ligt.

6. Prik een datum om de bewuste actie te doen.

7. Wat is jouw beloning om het succes te vieren.
Stop jezelf niet vol met eten, maar wees creatief in je beloningen. De beloningen kunnen ogenschijnlijk heel klein zijn, maar voor jou groot genoeg.
Voorbeelden zijn: met vrienden wat leuks doen of een leuke citytrip plannen.

Eigenlijk zou je er een persoonlijk doel van moeten maken om elke week één ding te doen wat buiten jouw comfortzone valt. Dat zul je elke keer weer eng vinden, maar het geeft je achteraf een ontzettend goed gevoel en je raakt er snel aan gewend!

Let op! Ik gebruik het woord eigenlijk….schrap dat maar uit het woordenboek, net zoals de woorden: moeilijk en proberen. Deze woorden beletten jou om je stappen te zetten. Er is een woord wat deze woorden verbind, namelijk: TWIJFELEN

Wil je reageren op het artikel, plaats dan een reactie en geef nog meer tips en trucs om mensen te stimuleren uit de comfortzone te komen.

Succes,

 

Leo

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Martijn
Door

Martijn

op 16 Jun 2010

He Leo, Ik heb geloof ik de eer om als eerste een bericht achter te laten op jouw website! Ik ben trots op je! Het ziet er allemaal geklikt uit, ik neem iedere dag even een kijkje! Mooie foto trouwens! Succes! Martijn

Pieter
Door

Pieter

op 20 Jun 2010

Beste Leo, Allereerst gefeliciteerd met je website! Ziet er goed uit, ook al mis ik wat kleur, maar dat gaat ongetwijfeld komen! ;) Ik hoop dat je je doel zult bereiken met de website en dat je er, behalve er opdrachten uit te gaan ontvangen, ook een algemene toegevoegde waarde op het www zult zijn. Je eerste artikel is daar al een bewijs van. Heel veel succes en ik zal regelmatig bij je komen buurten, coach! Groeten Pieter

Erik Kuiper
Door

Erik Kuiper

op 15 Jul 2010

Hoi Le, Die fijne comfortzone toch. Als een warm dekentje om je heen, maar als je niet oppast sukkel je slapend door 't leven. Mooie stap die jij hier gezet hebt. Gefeliciteerd! En je artikel over de comfortzone deed bij mij gelijk bellen rinkelen. Dat zal je niet verbazen ;-) Mooie website. Rustig en overzichtelijk. Je motto is een goede verbinding tussen het praktische en romantische van dromen. Heel veel succes! Erik

Suzanne
Door

Suzanne

op 18 Jul 2010

Ha Leo, Wat een mooie site.Rustig en oprecht.Gefeliciteerd met deze belangrijke stap! Groetjes, Suzanne

Erik Jan
Door

Erik Jan

op 25 Jul 2012

Hoi Leo, Ik zie dat dit een oud artikel is. Weinig reacties tot nu toe. Comfortzone is wel een item die je vaak gebruikt. Sta op het punt om mijn baan op te zeggen en voor mezelf te gaan beginnen. Tot nu toe heel veel steun gekregen, maar vind het toch nog wel eng. Iets te veel nog buiten de comfortzone. Artikel mag wel wat uitgebreid worden. Succes ermee. Erik Jan de B.

Reactie plaatsen