loopbaanbegeleiding is meer dan alleen coaching.
23 april 2014 
2 min. leestijd

loopbaanbegeleiding is meer dan alleen coaching.

Belangrijk bij loopbaanbegeleiding  is de positie van de coachee. Met coachee bedoel ik degene die de loopbaanbegeleiding ondergaat. Misschien jij wel. Wie weet is er meer nodig dan loopbaanbegeleiding alleen Iemand die ernstige burn-out verschijnselen heeft, kan beter eerst naar een psychotherapeut gaan dan een traject volgen. De positie van de coachee is altijd anders. De een heeft veel gesprekken nodig om te inzicht te komen. De ander heeft een paar gesprekken nodig over wat hij kan, de kansen op de arbeidsmarkt en gaat direct solliciteren.

Reflectie is het belangrijkste

Is de cliënt, klant of coachee, in staat om helder te denken? Kan hij reflecteren op vragen die hem gesteld worden? Of met andere woorden is de cliënt coachable ( In staat om open te staan voor een andere inzicht of verandering). Kortom een goede diagnose is het halve werk om uiteindelijk in een loopbaanbegeleiding traject te komen. Na de analyse wordt er uiteindelijk een profiel van cliënt opgesteld, het werkelijk coachen van cliënt kan dan beginnen.Aan het begin van het traject is het belangrijk om inzicht te verwerven in onbewuste processen. Hele opvallende dingen kunnen naar boven komen.

Loopbaanbegeleiding is intuïtie plus analyse en een dosis actie.

Zo had ik laatst een coachee die een verhaal vertelde waar ik niet warm of koud van werd. Hij was een controller bij een accountantsdienst. Ik stelde voor om een moodboard te maken. Een schilderij van beelden/woorden en tekeningen die associatief op een A3 neergezet werden. Deze klant moest daartoe enorm gestimuleerd worden. Dit moodboard moest intuïtief, zonder in controle te zijn, ontstaan. Liefst voor het slapen gaan, eventueel met een glaasje wijn erbij, in zijn geval. Een hele klus voor een persoon die jarenlang financiële constructies bestudeerde, waar hij ook privé last van had.

Hij was ooit een goede surfer, die in Frankrijk in de Oceaan regelmatig kon geniet van de golven en de plank. Bovendien was hij vervend lezer van diepe filosofische boeken, waarbij hij citaten uit zijn hoofd kon citeren. Hij werd levendig en levendiger en er kwam wat kleur op zijn gezicht. Zij ogen gingen stralen en hij zei hardop dat hij zich na de presentatie gelukkiger en gevoeliger voelde. Hoe was dat toch mogelijk?  Vaak komen oude herinneren weer terug die weer herbeleeft worden. Met deze vrijkomende herinneren, is het wat makkelijker om aan een loopbaanbegeleiding te beginnen. Het wordt meer een avontuur.

Maken van een collage helpt echt!

Het is een echt een eyeopener om eens keer zo’n moodboard of collage te maken. Het beste is om deze collage te presenteren. Tijdens het presenteren spreek je hardop wat er allemaal in je omgaat. Hierdoor ontstaat een connectie tussen je onbewuste processen en de buitenwereld, je partner, coach of therapeut.

Veel mensen weten vaak niet wat er onbewust bij zichzelf speelt. Loopbaanbegeleiding gaat dus niet alleen over concrete loopbaanvraagstukken, maar meer over de onderliggende processen. Vragen als: Waarom het steeds toch maar niet lukt om een baan vol te houden of juist een baan te krijgen, zijn veel voorkomende thema’s. Aan de hand van de gesprekken en de uitkomsten van het moodboard wordt er een profiel opgesteld. Daarnaast wordt er door de kandidaat een CV gemaakt. Liefst zo uitgebreid mogelijk om de moodboard in stand te houden. Deze CV heet de moeder CV en wordt eenmalig opgesteld.

Twee banen, wat dan?

Mocht de kandidaat twee banen ambiëren die niks met elkaar te maken hebben dan is het beste om een  moeder CV te maken.  Een moeder CV is een document met alle verworven vaardigheden, eigenschappen, werkervaring, opleidingen die jij in het verleden gedaan hebt. Mocht je voor twee verschillende banen gaan, dan maak je twee CV’s uit die moeder CV. Dan is dat niet zoveel werk meer.

Als loopbaanadviseur begeleidt je de coachee dan pas naar werk. In deze fase van het traject vervul je als loopbaanbegeleider de rol van trajectbegeleider of jobhunter. Aan het einde van deze fase is de kandidaat klaar voor de arbeidsmarkt.

Mocht je nog vragen hebben, bel of mail me. Met een gratis intake gesprek kun je bepalen of jij verder wil.

Over de schrijver
Ik heb een coachpraktijk in Utrecht. Mijn missie is: abstracte ideeën om te zetten in concrete stappen naar een andere baan, onderneming of talentontwikkeling in je huidige bedrijf. Denken over je eigen situatie is niet genoeg, aangezien je makkelijk in oude patronen blijft verkeren. In mijn praktijk is het maken van opdrachten, dus doen, een noodzaak om successen te behalen. Alleen opdrachten die net buiten je comfortzone liggen, werken! Om tot actie over te gaan, is eerst inzicht nodig om daarna keuzes te maken die houtsnijden. Vervolgens zijn acties nodig om die keuzes te verankeren. Het eerste gesprek is bedoeld voor een kennismaking en intakegesprek.
Reactie plaatsen