Werkloosheid of succes een mentaliteitsprobleem?

Ik zie al meer dan vijf jaar mensen, die vanaf een paar maanden tot een paar jaar werkloos zijn. Het licht in de ogen  is al redelijk uitgedoofd.  Een aantal klanten gaan voor me zitten met een zucht of een kerm en het gelaat ziet er vaak wat pafferig uit. Ik vraag me dan af wat werkloosheid met je doet?  In dit artikel de top drie aan excuses en een zeven fasen stappenplan.

Een vraag die ik vaak stel is: Hoe is het met je? Vaak wordt er geantwoord met de gebruikelijk riedel aan woorden, waar een moderne slachtoffer tegenwooridg zijn visitekaartje mee afgeeft. De top drie antwoorden zijn:

  1. Pijn in mijn onderrug;
  2. Geen behoefte om iemand te zien of de mensen zien mij niet zitten;
  3. Ik weet niet wat ik moet doen, zeg het maar? ( ik heb al zoveel geprobeerd).

Deze bovenstaande argumenten om maar geen actie te ondernemen zijn ook het meest destructief voor de coach als voor de cliënt.

  1. Pijn is de rug is nauwelijks bij een arts te controleren;
  2. Geen behoefte om iemand te zien kan wijzen op een depressie. Kom daar maar weer uit; Werkloosheid wordt je ook vaak depressief van.
  3. Ik weet niet wat ik moet doen, kan op gebrek aan vertrouwen zijn met daaraan gekoppeld zingevingsverlies. Of mensen willen snel resultaten zien en na 3 weken geven ze de moed al op ( te snel opgeven).

In de praktijk ligt het natuurlijk genuanceerder maar tja, wat heb je aan nuances als je toch je stoel niet uit komt?

Werkloosheid tegenover succesvol zijn.

Daar tegenover zijn mensen die extreem succesvol zijn:

  • Deze mensen gaan voor resultaten en niet voor excuses.
  • Succesvolle mensen werken vaak met to do lijsten. Elk actiepunt wordt weggestreept.
  • Aan het eind van de dag de balans opmaken. Heb ik resultaten of heb ik een aantal excuses?
  • Hoe verantwoordelijk ben ik geweest om er resultaten van te maken ( met de vingers naar jezelf wijzend) Of kies ik toch weer de rol van slachtoffer. ( Met de vingers wijzen naar anderen of wijzen naar je ledematen)

Elke tijd dat je een keuze maakt, kun je kiezen. leidt deze keuze naar  succes iets of wordt het middelmatigheid of leidt dit uiteindelijk naar werkloosheid?

Zal ik groente maken, of een vol bord zonder groente met veel vlees waar het vet nog van afdruipt?

Zal ik cola nemen of water?

Je weet in 99% van de gevallen wat er gaat gebeuren, of je voor succes of middelmatigheid gaat, aangezien elke gedachten eerst voor een gevoel uitgaat en niet eerst het gevoel voor je gedachten uitgaat. ( wat trouwens veel mensen denken)

Hoe was het ook al weer: Gebeurtenis-Gedachten, Gevoel, Gedrag, Gevolg. Zie het vijf G model

Wat is het verschil tussen middelmatige mensen en succesvolle mensen?

Antwoord: Een andere mentaliteit of  mindset

Waarom kiezen wij niet met zijn allen voor de beste keuzes? In de psychologie heb je eigenlijk met drie redenen te maken waarom wij dat niet doen:

1. Angst

2. Pijn

3. gemakzucht of luiheid

Om uiteindelijk voor succes te gaan, moeten, angst , pijn of ongemak niet helemaal opgeheven worden. Angst, pijn en een ongemakkelijk gevoel zullen altijd gedeeltelijk in je leven plaats vinden, maar zullen nooit helemaal verdwijnen. Overigens, wat is de grootste obstakel van de drie blokkades? Ongemak, of te wel, uit je comfortzone zijn.

Het regent, ik ga maar niet hardlopen.

Het is koud buiten, ik pak de auto wel.

Stappenplan om vanuit je werkloosheid weer in beweging te komen.

Om uiteindelijk tot wat meer resultaten te komen om bijvoorbeeld niet meer werkloos te zijn, zul je een stappenplan moet schrijven met zeven stadia:

  • Stel doelen op

Ga eens een middag schrijven, ga voor de 100 doelen. Stop niet eerder. Stel daarna een termijn voor elk doel, kan ik mijn doelen binnen 3 maanden, 1 jaar of binnen 5 jaar bereiken?

  • Plan een stappenplan en ga het organiseren

Ga in de avond je stappenplan maken voor de volgende dag, maak een to do lijst en ga die lijst de volgende dag afstrepen.

  • Kom in actie

Ga een nieuwe gewoonte aan leren, bijvoorbeeld in 30 dagen. Binnen een jaar heb je 12 nieuwe gewoonte die je helpen om je leven op een hoger plan te zetten.

  • Ga meer aan beweging doen, eet goede voeding

Ga elke dag wandelen en voer het tempo op. Koop veel vruchten en groenten in en maak dat als een nieuwe gewoonte.

  • Steek tijd in je beste relaties

Bouw aan nieuwe contacten. Je beste bestaande relaties vaker gaan zien. Neem afscheid van mensen die je alleen maar in de weg zitten.

  • Ga weer leren, daardoor ga je wat meer groeien

Ga weer een cursus doen die je leuk lijkt. Ga naar zaken die je een beetje angstig maken, zodat je uit de comfortzone raakt.

  • Focus op de meest waardevolle activiteiten

Je vaardigheid om volledig gefocust aan je belangrijkste taken te werken draagt in hoge mate bij aan het vergroten van je succes.

Ik wens overigens een ieder veel succes toe. Zou het leuk vinden als je een reactie achter laat!!